Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефектът "Украйна": Запек застрашава Русия

08 юли 2024, 07:50 часа • 5061 прочитания

Популярно в Русия разхлабително лекарство изчезна от руските аптеки, като причината за това не беше официално изяснена. Производителят Dr Reddy's обаче предупреди, че доставки няма да има поне до втората половина на месец август, 2024 година, без да казва защо точно.

Става въпрос за лекарството "Сенад". От януари насам препаратът срещу запек не е доставян на руския пазар, сочат данни на аналитичната компания RNC Pharma, цитирани от РБК.

Че има недостиг стана ясно през май, когато от Новосибирск постъпиха оплаквания за липса на препарата. От "Яблоко" съобщиха, че недостиг има и в аптеките в Санкт Петербург в началото на юни – стори го общинският съветник Борис Вишневски, който официално е обявен в Русия за чуждестранен агент.

Още: Удар за Путин: Китайските банки бягат от Московската борса след санкциите на САЩ

Какво лекарство е "Сенад"

"Сенад" се прави на основата на активното вещество - сеннозиди А и В. Още три аналози на лекарството са регистрирани в Русия, по данните на руския държавен регистър на лекарствата. Аналозите се продават под марките Senadexin, Sennagood, Sennales-Rusuro. РБК обаче съобщава, че не е открила тези лекарства налични в онлайн аптеките Apteka.ru, Zdravcity, EAPTEKA, Asna и Planet Zdorovya, като медията е изпратила въпроси до производителите какво става. „Сенад“ обаче е водещият препарат – през 2021 година делът му на руския пазар е 96%, през 2022 година – 89%, а през 2023 година – 84%, по данни на RNC Pharma.

ОЩЕ: Кой компот е най-подходящ за разхлабване?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес