Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Единствената европейска ПВО, която може да сваля "Кинжал": Италия я дава на Украйна (ВИДЕО)

04 юни 2024, 10:40 часа
Реклама

Италия ще изпрати на Украйна втора батарея SAMP/T - единствената европейска система за противовъздушна отбрана, която може да прехваща балистични ракети. Новината обяви външният министър на страната Антонио Таяни на 3 юни.

До момента само американската система Patriot е ефективна срещу аеробалистичните ракети "Кинжал", които Русия изстрелва по Украйна. На хартия - SAMP/T също може да прехваща тези въздушни цели, но до момента армията на защитаващата се страна не я е използвала срещу "Кинжал"-и, обяви през април говорителят на Военновъздушните сили Иля Йевлаш.

Още: ГУР обяви поименно кой стреля с ракети "Кинжал" по Украйна

SAMP/T от Кувейт в Италия, а после в Украйна

В интервю за RaiRadio 1 Таяни заяви, че това е „инструмент за противовъздушна отбрана, следователно за защита, за който ни помоли самата Украйна“. Не каза обаче кога системата ще пристигне на фронта.

Рим отново повтори, че няма да позволи използване на италиански оръжия на руска територия, нито възнамерява да праща свои военни в Украйна.

Преди около месец правителството на Джорджа Мелони обяви, че ще даде SAMP/T на украинците в нов пакет военна помощ, който се очаква да бъде готов в навечерието на срещата на Г-7 в Пулия (13 юни). Сега Таяни потвърди официално, че пакетът е факт и той ще включва ПВО системата.

Още: Русия стреля все повече с "Кинжал", Украйна вече прехваща много по-малко ракети

Украйна поиска от международните партньори да осигурят повече противовъздушна отбрана заради увеличаването на руските удари, насочени срещу енергийната инфраструктура от март насам, и в частност - опустошителните въздушни нападения в Харковска област. Преди това Франция и Италия съвместно доставиха на Украйна система SAMP/T още през 2023 г.

Още: Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Агенция "Ройтерс" цитира свой източник, който казва, че най-новата система SAMP/T ще бъде тази, която в момента е разположена в Кувейт, но скоро трябва да се върне обратно в Италия.

Защо Украйна се нуждае спешно от ПВО?

Миналия месец външните министри от Групата на седемте (Г-7) обещаха да засилят способностите на Украйна за противовъздушна отбрана, за да защитят цивилното население и критичната инфраструктура от руски атаки.

По-рано тази година нападенията срещу енергийната инфраструктура на Украйна разрушиха няколко топлоелектрически централи в страната, включително основният доставчик на електроенергия за Киевска, Житомирска и Черкаска област: Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес