Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕБВР: Украйна влиза в рецесия, а Русия - в стагнация

14 май 2014, 15:53 часа

Украйна ще изпадна в рецесия тази година, докато Русия ще бъде засегната от стагнация. Това гласи прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), представена на годишната й среща във Варшава

Реклама

Според прогнозата украинската икономика ще се свие със 7% до края на година и ще навлезе в стагнация идната година. За Русия ще има нулев растеж през 2014-та, твърди ЕБВР.

Междувременно експерти предупредиха, че упорито ниската инфлация представлява опасност за икономиката на еврозоната и Европейската централна банка трябва да действа, за да я върне към устойчиви нива.

"Не трябва да позволяваме на инфлацията на остане твърде ниска за дълго време", обясни пред седмичника "Die Zeit" финансистът Питър Прайт, който е член на борда на изпълнителните директори на ЕЦБ.

Според него в един валутен съюз умереният темп на инфлация улеснява необходимата икономическа корекция. Инфлацията в еврозоната в момента е 0,7%, далеч встрани от целта от малко под 2%, което подхранва страховете, че зоната за единна валута е на ръба на дефлацията и трайния спад на цените.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги направи силен намек миналата седмица, че банката се подготвя за допълнителни съкращения на основните проценти следващия месец, за да се предотврати такъв сценарий.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес