Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавната дума одобри изпращането на руски военни в карцер за използване на смартфони на фронта

24 юли 2024, 16:02 часа • 1348 прочитания

Руските депутати приеха на трето четене закон за "дисциплинарния арест" на военнослужещи, които използват мобилните си телефони на фронта за заснемане, аудиозаписи и разпространение на геолокализирани данни.

Според закона командирите вече ще могат да изпращат подчинените си в полеви карцер за 20 различни нарушения, свързани с използването на смартфони, включително за разговори с журналисти.

Преди това такова наказание формално изискваше решение от военен съд, въпреки че на практика и досега често командирите са прилагали различни дисциплинарни наказания, пише РБК.

Законопроектът бе предложен от ръководителя на Комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов.

Още: Държавната дума иска арест и полеви затвор за руски военни със смартфони на фронта

Не всички депутати обаче бяха съгласни с одобрения закон. Някои Z-пропагандисти и блогъри вече публикуваха в социалните мрежи възмутени коментари, тъй като мобилните телефони са нужни на военните на фронта не на последно място и за навигация.

Още вчера бившият вицепремиер и бивш ръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, който също е член на Комисията по отбрана, възрази, че интернет и социалната мрежа Telegram са се превърнали в най-важните инструменти за комуникация на фронтовата линия и на военните не трябва да се забранява използването им, а само да им се разяснява възможната заплаха.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес