Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавната дума иска арест и полеви затвор за руски военни със смартфони на фронта

23 юли 2024, 13:02 часа • 962 прочитания

Руски депутати поискаха използването на смартфони за заснемане, аудиозаписи и разпространение на геолокализирани данни от военнослужещите да се разглежда като грубо дисциплинарно нарушение на фронта в Украйна. Съответен законопроект е внесен за разглеждане в Държавната дума (долната камара на парламента в Русия), пише РБК.

Противници на идеята

Идеята на руските депутати обаче бе разкритикувана от бившия вицепремиер и бивш ръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, който е член на Комисията по отбрана. Той заяви, че интернет и социалната мрежа Telegram са се превърнали в най-важните инструменти за комуникация на фронтовата линия и на военните не трябва да се забранява използването им, а само да им се разяснява възможната заплаха. 

Рогозин обясни, че месинджър се използва там, където редовната комуникация не работи. Според него опитните военни са наясно кога трябва да изключват устройствата, какви SIM карти да се използват, колко често да се сменя устройството и как да се изключват услугите на Google.

Още: Рогозин е подплашен: Украинските дронове са навсякъде над главите ни. Мрачно зрелище (ВИДЕО)

Рогозин заяви още, че неговата група военни съветници "Кралските вълци" няма да се откажат от интернет и Telegram, въпреки тяхната уязвимост.

Рогозин заплаши Литва с война: Време е да си проправим коридор до Калининград!

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес