Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дуров е доставен в съда от френската жандармерия в конвой от най-малко 6 коли (ВИДЕО)

28 август 2024, 17:12 часа • 839 прочитания

Руският милиардер Павел Дуров, собственикът на приложението Telegram, напусна полицейския арест със специален микробус на френската жандармерия и съпроводен от най-малко шест полицейски коли бе откаран в съда за разпит, след което може би ще му бъдат повдигнати обвинения, съобщиха световни медии.

Прокремълският телеграм канал Mash съобщи, без да цитира източници, че от 24 август насам Дуров е бил държан в единична килия като са му били осигурявани храна и напитки, но му е било забранено да гледа телевизия и да чете вестници, за да не следи новините.

Още: Братът на Дуров е обвинен в разпространение на порно с непълнолетни (СНИМКА)

Какво следва?

Предварителният арест на Дуров изтича тази вечер. След разпита съдията трябва да реши дали да повдигне обвинение срещу него или да му даде статут на свидетел по делото и да го освободи. 

Ако бъдат повдигнати обвинения, съдът ще трябва да реши дали Дуров да бъде задържан, да наложи други ограничения върху придвижването му или да изиска от него да плати гаранция. 

Очаква се решението да бъде взето в следващите часове или да бъде отложено за утре сутринта.

Френските разследващи обвиняват Дуров, че не е предприел действия срещу разпространението на престъпно съдържание в Telegram, който има повече от 900 милиона потребители. Според по-рано разпространената информация обвиненията обхващат 12 точки, сред които отказ да съдейства на служителите на реда, съучастие в разпространението на детска порнография в интернет, трафик на наркотици и изпиране на пари от престъпна дейност. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес