Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори с името на новото си супер оръжие украинците жестоко се подиграха с руснаците: Ето защо

25 август 2024, 10:30 часа • 6016 прочитания

Украинските разработчици избраха за новото си оръжие - ракетата дрон "Паляниця", име, което е на практика непроизносимо за който и да било руснак. И в това вероятно има допълнителен елемент на насмешка, смята руският политолог Владимир Патухов. Припомняме, че за новото украинско оръжие бе обявено официално вчера в Деня на независимостта на Украйна: Страховитото ново украинско оръжие "Паляница" за първи път бе използвано срещу руснаците (ВИДЕО)

Изписваща се на украински като "паляныця" (вид кръгло хлебче от пшенично брашно), думата, която на пръв поглед изглежда лесна за произнасяне, се оказва една от най-трудните за човек, който не е носител на езика. И особено трудно за руснаците, които свикнали с руската фонетика, автоматично я изговарят с акцент, който не може да бъде сбъркан от украинец.

Затова, както пише Патухов, изборът на название за новото оръжие ще се окаже още една "жестока подигравка" с руската пропаганда - сега на z-пропагандистите ще се наложи да си кривят езика в опит да произнесат тази толкова специфична дума.

В канала си в Telegram Патухов отбелязва, че неговата майка по произход е украинка, а баща му - чистокръвен руснак от Поволжието. Едно от любимите неща на семейството, когато искали да си оправят настроението, било да помолят баща му да произнесе думата "паляныця".

"Когато баща ми и майка ми се преместиха от Ленинград в Киев, той, естествено, не знаеше нито една дума на украински. Когато семейството ни беше тъжно, някой беше болен или просто нямахме настроение, майка ми и аз го молехме (и все още го молим и досега) да каже на глас думата "паляныця" на украински. Винаги е било и си остава сърцераздирателна гледка, която ни повдига настроението на майка ми и мен. Човек, който не е роден в Украйна и не е усвоил този език от детството си, практически не може да направи това.

И така, днес Зеленски започна най-жестоката, според мен, провокативна кампания срещу руските пропагандисти. Той обяви, че новата украинска ракета дрон (каквото и да значи това) ще се казва "Паляныця". Само за да видя как дикторите по руските държавни канали ще се мъчат да произнесат тази дума, аз съм готов отново, като генерал Чернота, да се абонирам за тези канали за един ден - за да послушам, да се наслаждавам и да се отпиша отново", пише политологът.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес