Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори и да не иска, Словакия въоръжава Украйна с още боеприпаси

23 юли 2024, 14:52 часа • 1220 прочитания

Словашкият министър на отбраната Роберт Калиняк настоява за значително увеличаване на производството на боеприпаси. Въпреки че правителството в Братислава, ръководено от Роберт Фицо, категорично отказва да въоръжава Украйна, словашките снаряди все пак стигат до фронта.

Още: Словакия получава днес първите си бойни самолети F-16

Увеличаване на производството

Според агенция Bloomberg Словакия иска да увеличи производството на голямокалибрени боеприпаси от 125 000 на 200 000 броя през следващата година. Отбелязва се, че правителството няма пълен контрол върху това къде се озовават произведените снаряди, тъй като купувачите сами решават какво да правят с тях.

Калиняк отрича, че продажбата на произведени в Словакия снаряди на Украйна, пряко или чрез трети страни, е в противоречие с позицията на правителството - Братислава е част от НАТО, припомня той. Страната влезе в Алианса през 2004 г., когато го стори и България.

Още: Още боеприпаси за Украйна по чешката инициатива: Прага обеща двойно за юли и август

„В нашата политическа декларация се казва, че няма да предоставяме безплатна военна помощ на Украйна, защото по този начин ще подкрепим конфликта. Но няма да ограничаваме отбранителното производство, когато то подкрепя брутния вътрешен продукт, защото по този начин ще навредя на интересите на Словакия“, обясни министърът, цитиран от Bloomberg.

Според него отбранителната индустрия на страната трябва да допринесе за около 2% от икономическия растеж през тази година. Това е шанс да се подобрят икономиката и публичните финанси.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Още: Нова военна помощ: България изпраща боеприпаси на Украйна

Войната в Украйна и позицията на Словакия

Наскоро словашкият президент Петер Пелегрини обяви, че страната му участва в подкрепа на чешката инициатива за закупуване на артилерийски снаряди за Въоръжените сили на Украйна.

Въпреки това в страната възникна скандал във връзка с прехвърлянето на самолети за Украйна, извършено от предишното словашко правителство: "Изтребители за Украйна - това е държавна измяна": Фицо поиска разследване на бивш министър.

Калиняк вече заяви, че ще повдигне въпроса на по-високо ниво, като поиска от прокуратурата да започне разследване. Той обвинява тогавашните министри, че са „отслабили“ словашката армия.

Премиерът Роберт Фицо още с идването си на власт обяви, че спира военната помощ за Киев. Оказа се обаче, че това не е точно така: Обрат: Словакия ще въоръжава Украйна, кабинетът на Фицо има голяма облага.

Преди известно време властите в Братислава обявиха, че страните от НАТО „няма да имат достатъчно“ противовъздушна отбрана заради Украйна и нейните нужди.

Още: Украйна купува оръжие с руски пари от ЕС, Русия радикализира законите си (ОБЗОР - ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес