Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джорджа Мелони заяви, че в нейната партия няма място за фашизъм

03 юли 2024, 11:06 часа
Реклама

Във вторник (2.07) министър-председателят Джорджия Мелони заяви пред своята партия „Италиански братя“, че тя трябва да изхвърли от редиците си всеки, който боготвори фашисткото минало на Италия.

Призивът й идва, след като миналата седмица медийно разследване под прикритие публикува видеозапис, в който членове на младежкото крило на партията й правят фашистки поздрави и скандират „Sieg Heil“ (приветствие за победата: поздрав, използван от нацистите), предава Reuters.

В писмо до лидерите на партията Мелони заяви, че е „ядосана и натъжена“, че действията им са накърнили репутацията на партията. „В „Италиански братя“ няма място за расизъм или антисемитизъм, нито за тези, които изпитват носталгия по тоталитарните режими на 20-ти век, или за каквито и да било прояви на глупав фолклор“, пише тя. „Нашата задача е твърде голяма, за да се позволи на онези, които не са разбрали нейния обхват, да я разрушат“.

Още: “Няма Европа без Италия”: Лидерите на ЕС се извиниха на ядосаната Джорджа Мелони

Началото на партията

„Италиански братя“ води началото си от неофашистка група, създадена след Втората световна война, но самата Мелони се стреми да се дистанцира от крайната десница през последните години и твърди, че нейната партия е консервативна в основното си течение.

Опозиционните партии скочиха срещу разследването на онлайн вестника Fanpage. Те заявиха, че то показва, че „Италиански братя“ е убежище за крайно десни, което е в разрез с усилията на Мелони да представи умерен имидж както в страната, така и в чужбина.

Мелони, която миналата седмица осъди методите на вестника за работа под прикритие, заяви във вторник, че партията й трябва да бъде прозрачна и последователна. „Всеки, който вярва, че може да има публичен образ на „Италиански братя“, който да не съответства на личното им поведение, просто не разбира какво сме ние и затова не е добре дошъл сред нас“, казва тя.

Fanpage публикува клипове на младежи, които скандират „Дуче“ - препратка към италианския фашистки лидер Бенито Мусолини. Тя показа и групов чат, в който някой е публикувал съобщението: „Евреите са раса и аз ги презирам“. Двама младежки членове подадоха оставка миналата седмица, след като бе публикувана втората част от разкритието.

Още: В търсене на критични суровини: Италия отваря отново неработещи мини

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес