Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директорът на ФСБ заговори за "предатели", правещи терористични акции в Русия (ВИДЕО)

31 март 2024, 16:50 часа
Реклама

Руските служби знаят кои са организаторите на "проведените терористични акции срещу Русия" и ще направят необходимото, за да ги накажат. Това заяви директорът на ФСБ Александър Бортников пред едно от най-видните кремълски пропагандни оръжия Павел Зарубин. Бортников обаче не назова поименно терористичния акт в Москва, в "Крокус Сити Хол".

Вместо това директорът на ФСБ за пореден път насочи вниманието към Украйна, с по-завоалирани думи – как имало "такива", които "напуснаха и организираха бойни части", имало и такива, които възнамеряват да го направят. Бортников добави, че издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин заръчал на службите "поименно да накажат предателите, извършили престъпления против Русия".

"Виждаме проблемите, които съществуват предвид събитията, които се случват в Украйна. Това не може да не ни тревожи", каза директорът на ФСБ.

Още: ФСБ се разшета: Атакува и арестува заподозрени за тероризъм в Дагестан (ВИДЕО)

Кой е виновен за "Крокус Сити Хол"?

Междувременно, британският вестник Financial Times публикува резултатите от проучване на онлайн проекта OpenMinds с въпрос към 652 респонденти от Русия кой е виновен за терористичната атака в "Крокус Сити Хол". Над 50% от отговорилите посочват Украйна, 27% - "Ислямска държава", 6% - т.нар. колективен Запад. Има и такива, които вярват, че режимът на Путин стои зад всичко, както и че бивши руски войници, воювали в Украйна, са го направили. А 75% от отговорилите вярват, че каквото казва Путин за атаката, е най-достоверно.

Интересното е, че проучването на OpenMinds не е публикувано на сайта им. А социологът и директор на считания за независима преди войната в Украйна руска социологическа агенция „Левада“ Денис Волков коментира пред Financial Times, че резултатите от проучването не са учудващи предвид огромния контрол над информационното пространство в Руската федерация от страна на Кремъл.

В Държавната дума искат терористите от "Крокус Сити" да бъдат съдени в Беларус: Там има смъртно наказание

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес