Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки евродепутати поискаха на Унгария да ѝ бъде отнето правото на глас в ЕС

16 юли 2024, 12:24 часа • 1842 прочитания

Общо 63-ма членове на Европейския парламент поискаха Унгария да бъде лишена от правото си на глас в ЕС след пътуванията на нейния премиер Виктор Орбан до Русия и Китай.

В писмо, получено и цитирано от Politico, 63-мата евродепутати се обръщат към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, като заявяват, че Орбан "вече е нанесъл значителни щети, използвайки и злоупотребявайки с ролята на председателството на Съвета".

Още: Война и мир зад кулисите: Унгарски прочит от "Орбановия Александър Дугин"

Мисията за мир на Орбан ще му донесе наказание

Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли. Оттогава насам Орбан стартира своя "мисия за мир" - посети Киев, Москва, Пекин и Вашингтон, срещна се и с Доналд Тръмп в имението му във Флорида. Той не е упълномощен да представлява ЕС на срещите с диктатора Владимир Путин, с китайския президент Си Дзинпин и с бившия американски държавен глава.

Още: САЩ направиха на пух и прах мисията за мир на Виктор Орбан

Снимка: Getty Images

Орбан "предприе няколко дипломатически визити, по-специално за посещение при Путин в Русия и при Си Дзинпин в Китай, по време на които умишлено представяше в невярна светлина своите пълномощия", пишат евродепутатите и призовават ЕП да реагира по съответния начин.

"Това изисква реални действия, като например временно отнемане на правото на глас на Унгария в Съвета (Европейския съвет), тъй като практиката показва, че само словесното осъждане на тази ситуация няма ефект", допълват депутатите, цитирани от Politico.

Писмото, подкрепено от евродепутати от редица държави и парламентарни групи, включително Европейската народна партия (ЕНП), "Обнови Европа" и "Зелените", е последният опит за порицаване на Будапеща за нейното неправомерно председателство. Европейската комисия също така поиска от своите комисари да не присъстват на неофициалните срещи на министрите на Унгария.

Още: "Унгария не говори от името на ЕС": Външни министри готвят бойкот на Орбан

Обвиненията срещу Будапеща

Унгарският премиер е обвиняван, че настоява за прекратяване на огъня в Украйна, без да се съобразява с формулата на президента Володимир Зеленски, а вместо това се доближава повече до исканията на Путин. А те са абсурдни за Киев и Запада - демилитаризация на Украйна, т.е. капитулация, за да има мир, и предаване от Украйна на Русия на незаконно окупираните земи.

Още: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО)

Путин цитира и "Истанбулския договор" - проектоспоразумение от Истанбул, когато през пролетта на 2022 г., малко след началото на инвазията, украински и руски представители преговаряха. Според диктатора, издирван от съда в Хага, този договор още бил на дневен ред, ако украинците пожелаят. Само че исканията в него биха затрили Украйна като държава - припомнете си тук.

В контекста на активните посещения на Орбан в Москва и Пекин украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не всички лидери имат възможност да преговарят за мир, тъй като за това трябва да имат определено ниво на власт. Той посочи големите сили като Китай и ЕС за потенциални посредници. Пекин обаче също не зачита формулата за мир на Зеленски.

Още: Си Дзинпин хвали Орбан и зове световните сили да посредничат между Русия и Украйна (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес