Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дания и Нидерландия прехвърлят танкове Leopard 2 на Украйна, Испания дава ПВО система (ВИДЕО)

25 юли 2024, 10:55 часа • 2044 прочитания

Общо 14 танка Leopard 2A4, които Нидерландия и Дания закупиха за Украйна, ще бъдат изпратени на защитаващата се от Русия страна това лято. През последните месеци техниката беше в ремонт и минаваше тестове.

Новината съобщи министърът на отбраната на Нидерландия Рубен Брекелманс, цитиран от пресслужбата на Министерството на отбраната на страната.

Въпросните танкове са ремонтирани от германската отбранителна компания Rheinmetall. В момента на два от тях се извършват още няколко проверки, а останалите 12 вече са готови за изпращане.

Още: Rheinmetall получи поръчка за изграждане на завод за боеприпаси в Украйна

С какво Leopard 2A4 ще помогнат на Украйна?

„Украйна спешно се нуждае от допълнителна военна подкрепа поради тежките бойни действия. Тези танкове могат да изиграят важна роля в защитата на украинската армия от руските войски“, заяви Брекелманс. По думите му - Нидерландия ще продължи да оказва помощ на Украйна заедно със своите съюзници толкова дълго, колкото е необходимо.

Leopard 2A4 могат да помогнат на Украйна да получи предимство на фронта, тъй като имат голяма огнева мощ, защитават добре екипажа и са бързи.

Още: Важно ограничение за F-16 пред Украйна, за да не бъдат свалени от Русия

Испания ще снабди украинците със система HAWK

Испания ще прехвърли на Украйна зенитно-ракетен комплекс HAWK и всички необходими материали за него. Очаква се до септември Киев да разполага с напълно оперативна инсталация, която ще укрепи потенциала за противовъздушна отбрана.

Това е заявила испанският министър на отбраната Маргарита Роблес в разговор с украинския си колега Рустем Умеров, пише ведомството в Мадрид на своя сайт. Двамата проведоха работна среща чрез видеоконферентна връзка в сряда следобед, 24 юли. По това време Роблес се намираше във военновъздушната база Торехон де Ардос.

Умеров е споделил какви са най-неотложните нужди на въоръжените сили, а Роблес е разказала подробно на своя колега за предстоящите доставки на военно оборудване.

Още: Спираме оръжието от ЕС, ако не ни пуснете руския петрол: Унгария с ултиматум за Украйна

Обучението на украински военни на HAWK е успешно

Според нея е постигнат значителен напредък в обучението на украинските военнослужещи - обучени са 5 хиляди войници. През ноември миналата година украински военни пристигнаха в Испания за обучение по използване и поддръжка именно на ракетната система HAWK, която е американско производство. През декември 2022 г. Украйна получи първите такива системи от Испания, като САЩ обещаха да осигуряват ракети.

Още: Дори и да не иска, Словакия въоръжава Украйна с още боеприпаси

Това оръжие е предназначено за елиминиране на различни ракети, но благодарение на него украинците успяха да свалят безпилотни самолети „Шахед“, припомня УНИАН.

През последните месеци съюзниците на Украйна реагираха на все по-настойчивите призиви на президента Володимир Зеленски за повече системи за противовъздушна отбрана с голям обсег. Сега най-големият проблем на Украйна в областта на ПВО ще бъде недостигът на ракети, а не на пускови установки и радари, които ги поддържат. САЩ наскоро призоваха съюзниците от НАТО да предадат на Украйна всички налични системи за ПВО, които могат да споделят.

Още: Нова военна помощ: България изпраща боеприпаси на Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес