Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Daily Mail: Свързан с Русия сайт за фалшиви новини предизвика сблъсъците в Саутпорт

03 август 2024, 11:44 часа • 3042 прочитания

Свързан с Русия сайт за фалшиви новини е разпространявал лъжлива информация, чрез която е предизвикал сблъсъците след убийството на три деца в Саутпорт в края на юли. Това твърди изданието Daily Mail, след като е провело собствено разследване.

Разследването

По време на разследването е била проследена информацията, която за отрицателно време се е разпространила онлайн, и е довела до агресивни сблъсъци, атака срещу джамия и раняването на 53-ма полицаи. Daily Mail пише, че причина за агресивния отговор на хората е фалшивата информация, че 17-годишният младеж, задържан за убийството на трите деца, е Али Ал-Шахати - бежанец, пристигнал в Обединеното кралство с лодка, който е издирван от MI6.

Още: Официално обвинение срещу 17-годишен тийнейджър за убийството на 3 деца в Саутпорт

Източник: Daily Mail

Твърденията са направени в социалните мрежи и сайта на Channel3 Now, който имитира американски новинарски сайт и чиито спекулативни публикации са достигнали до близо 2 млн. потребители, преди да бъдат изтрити. Според британската медия уж американският сайт е създаден преди 11 години като руски YouTube канал, чиято собственост обаче не може да се проследи.

Внушенията на Channel3 Now са били "потвърдени" и от руски медии, десния активист Томи Робинсън и дори от скандалния инфлуенсър Андрю Тейт, който написа пост, че нелегален имигрант е наръгал 6 деца и завършва със "Събудете се!". След като информацията скоростно се разпространява, от местната полиция са принудени да направят официално изявление, в което казват, че името на задържания не е това и младежът е роден в Кардиф.

Още: Фалшификат за Камала Харис признат от руски пропаганден канал - защо? (СНИМКА)

В крайна сметка Channel3 Now публикува съобщение, в което казва, че се извинява за разпространението на невярна информация и ще уволни отговорните за публикуването ѝ. От Daily Mail обаче направили проучване, което показало, че извинителното съобщение е написано от изкуствен интелект.

Още: Z-пропагандата създаде ВИДЕО с лъжи за детската болница "Охматдит" и пак показа некадърност

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес