Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Да преговаряме с Путин, войната е в задънена улица": Найджъл Фарадж с призив към Запада

24 юни 2024, 18:03 часа
Реклама

Един от най-върлите привърженици и мотори на Brexit Найджъл Фараж призова за мирни преговори с руския диктатор Владимир Путин, за да се сложи край на войната в Украйна.

Реклама

Лидерът на крайнодясната партия "Да реформираме Обединеното кралство", който миналата седмица заяви, че Западът е "провокирал" руския лидер да нахлуе в съседната страна, заяви, че дипломацията щяла да сложи край на "патовата ситуация" в конфликта.

Фарадж даде интервю за ITV в момент, когато бившият британски премиер Борис Джонсън го обвини, че разпространява "кремълска пропаганда".

Още: Завръщане към Студената война: Путин рискува с Пхенян, за да победи в Украйна

Фарадж: "По-добре да има преговори, дори да се провалят"

Найджъл Фарадж каза, че санкциите на Запада срещу Русия са "тласнали Путин в обятията на Китай".

"Аз подкрепям предоставянето на боеприпаси и помощ на Украйна, но смятам, че войната е в пълна безизходица. Мисля, че броят на загиналите е ужасяващ. Не са водени никакви смислени преговори по същество и дори ако преговорите за намиране на мир, за намиране на изход се провалят, мисля, че е по-добре да има такива преговори, отколкото да няма".

Фарадж обаче не посочи, че исканията на Путин за мир още след провала му да превземе Киев за три дни през февруари 2022 г., са били напълно недопустими за Украйна и не са зачитали суверенитета ѝ: Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин.

Мирът, който Путин иска и сега, е от същата категория: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО).

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е отхвърлял предложенията да се съгласи да отстъпи вече завзета от Русия територия в замяна на прекратяване на войната.

Коментарите на Фарадж вероятно ще подновят обвиненията, че той засилва пропутинското говорене.

Снимка: Getty Images/Guliver

Борис Джонсън атакува крайнодесния лидер

Междувременно Борис Джонсън - убеден поддръжник на Украйна, когато беше министър-председател - разкритикува Фарадж за думите му, че разширяването на ЕС и НАТО на изток е дало на Путин повод да започне войната.

В социалната мрежа X той написа: "Това е отвратителна историческа глупост и още една кремълска пропаганда. Никой не е провокирал Путин. Никой не е "побутвал мечката с пръчка". Народът на Украйна гласува с огромно мнозинство през 1991 г. да бъде суверенна и независима държава. Те имаха пълното право да се стремят към членство както в НАТО, така и в ЕС. Има само един човек, който е отговорен за руската агресия срещу Украйна - както през 2014 г., така и през 2022 г. - и това е Путин. Да се опитваме да разпределяме вината, е морално отвратително и е папагалстване на лъжите на Путин".

Още: Крайнодясната партия на Найджъл Фарадж е втора политическа сила на Острова

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес