Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Чужденците вън!": Защо младите европейци гласуват за крайнодесните?

17 юни 2024, 16:58 часа
Реклама

Историческият успех на радикалната десница на европейските избори този месец предизвика политически трусове в някои от най-важните страни членки на ЕС като Франция. Той обаче не би трябвало да е изненада за хората, запознати с настроенията сред много от младите европейци, които не само са възприели твърдите антиимиграционни възгледи, но и изглеждат по-горди от всякога да ги излъчват.

Още: Гениален ход или самоубийство: Еманюел Макрон играе опасна игра

В разгара на кампанията в интернет се разпространи 14-секунден клип, заснет на германския ваканционен остров Зюлт и качен в X около две седмици преди вите. В него се вижда как група скъпо облечени германски младежи изричат думите "Ausländer Raus!" ("Чужденците вън!"), докато танцуват и вдигат наздравици. В един момент от видеото един от посетителите на партито е толкова завладян от песента, че си прави мустаци на Хитлер с два пръста, а с другата ръка - нацисткия поздрав.

Публикуването на видеото предизвика бурна реакция в Германия, като имаше и призиви участниците в партито да бъдат изправени пред съда за нарушаване на законите на страната за речта на омразата. Но нямаше как да се спрат силите, показани в клипа. Когато на 9 юни европейските гласоподаватели се отправиха към урните, крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AfD) постигна най-доброто си представяне в историята, побеждавайки Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц и предизвиквайки политически шок в най-многолюдната европейска страна.

Всеки четвърти евродепутат е от крайната десница - гласовете на младите помагат

Подобно усещане се разразява и във Франция, където президентът Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори, след като беше разгромен от крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен. Крайнодесните станаха първа сила и в Австрия, а белгийският премиер Александeр де Кроо подаде оставка, след като гласовете за партията му се сринаха.

В Брюксел политиците се подготвят за Европейски парламент, в който всеки четвърти депутат е от радикалната десница.

Още: Новите 720 евродепутати: Сбъднаха ли се крайнодесните притеснения и какво следва? (СНИМКИ)

Докато разколебаният континент се опитва да осмисли това, което току-що го сполетя, ролята на младите гласоподаватели като посетителите на прословутото парти в Зюлт се превръща във важен фактор. В Германия делът на младите хора, гласували за AfD, е скочил между последните избори за Европейски парламент през 2019 г. и тези - нараснал е с 11% сред избирателите на възраст между 24 и 30 години. Във Франция "Национален сбор" събра около 30 процента от гласовете на младите хора в национален мащаб - с 10 пункта повече в сравнение с 2019 г.

Защо "поколението Z" гласува за крайнодесните?

Това поражда въпроса: Защо толкова много хора от европейското "поколение Z" и от по-младите милениали, чиито родители, баби и дядовци са подкрепяли лявата политика, довела до сексуалната революция през 60-те години на миналия век - прегръщат антитезата на тези идеали? 

Отговорът е палитра от фактори, вариращи от кризата с разходите за живот в Европа, през изолацията, която много младежи изпитаха в годините на Covid-пандемията, до закъснялата реакция след миграционната криза в блока през 2015 г., когато в ЕС влязоха близо два милиона мигранти, пише Politico в свой анализ.

Но има и други важни фактори - например много млади хора имат досег с политиката единствено в социалните мрежи като X и TikTok, където крайнодясното съдържание, възхваляващо теорията за "голямата замяна" и свързващо имиграцията с насилието, се разпространява безконтролно.

Още: Русия е давала до 1 млн. евро месечно на крайнодесни политици в Европа

Примери от Франция и Нидерландия - "мигрантите ни вземат жилищата"

Матийо Галар - директор по изследванията в социологическата компания Ipsos - казва, че левите партии, включително крайнолявата "Непреклонна Франция", остават доминираща политическа сила сред младежите на възраст между 18 и 24 години във Франция. Но той признава, че подкрепата за формацията на Марин льо Пен е нараснала рязко в същата възрастова група през последните пет години. "Има част от младите хора, които са враждебно настроени към имиграцията и които гласуват заради това", посочва социологът.

Фактът, че председател на "Национален сбор" сега е Жордан Бардела - 28-годишен младеж, който се чувства като у дома си в TikTok - помага да се обясни нарастването на младежката подкрепа за този вид политики. Във видео, публикувано в платформата седмица преди изборите за Европейски парламент, Бардела се обръща предимно към младите избиратели, като ги призовава да мобилизират своите "родители, приятели и близки" да се явят "масово" на предизборен митинг. В друг видеоклип, публикуван преди Бардела да излезе на сцената за политическия митинг, той признава, че е решил да облече дънки, защото не можел да си направи труда да изглади костюма си. "Аз съм като вас", иска да каже той на поколението Z с тези си думи.

Снимка: Жордан Бардела, Getty Images

Младостта на Бардела и уменията му в социалните мрежи не са единствените фактори за успеха му, казва Галар: "Основните фактори са непопулярността на изпълнителната власт, начело с Макрон, и значението на имиграцията в кампанията.

Още: Мбапе подкрепи Макрон: "Гласувайте, екстремистите са пред портите на властта" (ВИДЕО)

Крайнодесните лидери в Нидерландия, Германия, Италия и Австрия се обръщат към младите избиратели със сходна формула на антиевропейско, антиимигрантско и антиелитно поведение, което обрисува лидерите на техните страни като корумпирани и откъснати от обществото.

За Янис Уада, който се присъединява към "Национален сбор" през 2021 г. и сега е местен представител на партията в Югозападна Франция, антиимиграционното послание на партията ("ние сме против престъпността"), намира отклик сред определени студенти. А именно тези, които се опасяват, че се конкурират с имигрантите за достъп до жилища и други придобивки. "Когато виждаш, че французите не могат да намерят жилище в собствената си страна, а чужденците могат, ние искаме национален приоритет в достъпа до жилище - нещо, с което все повече млади хора са съгласни", казва Уада пред Politico преди евроизборите.

В Нидерландия двама студенти, които за първи път гласували за антиислямския политик Герт Вилдерс на парламентарните избори през ноември миналата година, изразяват подобно мнение, когато са помолени да обяснят избора си. "Не съм против бежанците, изобщо не", казва 20-годишният Чес ван Льовен, който е студент в Ротердам. "Но по време на криза трябва да помислим за себе си". Независимо от това за какво друго се бори Вилдерс, "Нидерландия е на първо място за него", добавя той.

Още: Отлага ли се революцията на крайнодесните? Резултатите на евровота в Нидерландия с интересни знаци

Уада, който се надява да стане полицай, също така свързва политическия си избор с усещането си, че престъпността във Франция се е разраснала. "Вече не можем да излизаме безопасно", казва той. "Вижте броя на нападенията с ножове. Имаме правителство, което явно не се интересува от французите".

Крайнодясната вълна е тук

След като през октомври 2022 г. достигна най-високата си стойност от над 10%, сега инфлацията в Европа отново е спаднала до 2%. Същото се отнася и за безработицата, която, при 6 процента средно за ЕС - според Евростат - е далеч под средното ниво на безработица от 12,2 процента, достигнато през 2013 г.

С други думи, по отношение на икономиката, миграцията и последиците от пандемията Европа вече е преодоляла най-тежката част от бурята. Но трайните последици от тези сътресения оформят политиката днес, а може би и за много години напред.

Предизвикателството, пред което са изправени европейските елити днес, е да преценят последиците от водената от младите хора промяна надясно. Във Франция поколението на Бардела ще се върне до урните, за да гласува за нов национален парламент по време на изборите в два тура на 30 юни и 7 юли. Предсрочните избори, свикани от Макрон, ще покажат дали шоковата победа на "Национален сбор" е била изблик на протестно гласуване, или сеизмична промяна в политиката на страната, която ще затвърди крайнодясната партия като водеща политическа сила.

Макар че според социолозите е малко вероятно избирателите да направят Бардела най-младия министър-председател на страната, партията му може да увеличи броя на местата си в Националното събрание, проправяйки пътя за още един опит на Льо Пен или на самия Бардела да спечели президентския пост през 2027 г.

Още: Задава се експулсиране: Австрийската Партия на свободата предложи комисар по "ремиграцията"

В Германия отчайващото представяне на трите партии от управляващата коалиция на Олаф Шолц не предизвика предсрочни избори, но може би подписа смъртната присъда на правителството. Въпреки че канцлерът изключи възможността за свикване на избори, той все пак може да бъде изправен пред вот на доверие, който да доведе до смяната му, евентуално без избори. Ако Шолц си тръгне, най-вероятният следващ лидер на страната ще бъде Фридрих Мерц, консервативен член на Християндемократическия съюз, чиято партия спечели най-много гласове на изборите на 9 юни.

Каквито и обрати да донесат следващите седмици и месеци, младите крайнодесни избиратели ще определят европейската политика за години, ако не и за десетилетия напред. Политическите пристрастия, формирани в младежка възраст, обикновено остават за цял живот.

Още: Реабилитация? Германската крайна десница изгони свързан с Русия и Китай евродепутат

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес