Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Член на кабинета на Зеленски подаде оставка - луксозен джип ли е причината?

24 януари 2023, 09:08 часа • 2040 прочитания

Кирило Тимошенко - заместник-началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, подаде оставка. Това показа лично той със снимка в социалните мрежи.

Очаква се Тимошенко да бъде заменен от Олексий Кулеба - губернаторът на Киевска област, според източници на "Украинска правда".

Чака се също така оставките си да подадат и губернаторите на Сумска, Днепропетровска, Запорожка и Херсонска област, твърди изданието.

Според проекта за разследваща журналистика Bihus.info Тимошенко е използвала за собствени цели автомобил Chevrolet Tahoe, дарен за евакуация на цивилни граждани от зоните на бойни действия. Самият той твърди, че го е използвал, за да пътува до деокупираните региони.

Наскоро няколко украински медии съобщиха, че Тимошенко и другият заместник-началник на кабинета на Зеленски - Олег Татаров, са напът да подадат оставка. Досега обаче съобщенията за предстоящата оставка на Татаров не са потвърдени.

Татаров се превърна в символ на толерантността на Зеленски към корупцията в неговото обкръжение. Президентът многократно е отказвал да уволни или отстрани зам.-началника на кабинета, пише Kyiv Independent.

През 2020 г. Татаров беше обвинен в даване на подкуп. Делото срещу него обаче бе възпрепятствано и ефективно унищожено от бившия главен прокурор Ирина Венедиктова и Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Преди около седмица оставка подаде и съветникът на Зеленски Олексий Арестович, след като разпространи погрешно предположение, че трагедията в Днипро, при която след руска атака загинаха поне 44 души, се дължи на свалена от украинската ПВО руска ракета.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес