Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чистка на екипа на Шойгу и мистериозна смърт: Разчистват ли се свидетели? (СНИМКИ)

02 август 2024, 10:43 часа • 2560 прочитания

В момента върви чистка на екипа на бившия руски военен министър Сергей Шойгу, но нещо странно се случва и със свидетелите по случаите.

Самият Шойгу все още е на свобода, но обръчът около него се затяга. Почти целият му екип или е отстранен от постовете си, или вече е в ареста. Вече се разбра за ареста на бившия ръководител на филиала "Дирекция за изграждане на Централния военен окръг" на Военно-строителната компания Сергей Сухов. В края на юли военните следователи започнаха дело срещу него за измама в особено големи размери. Работата на фирмата е била контролирана от бившия заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, който беше арестуван през април за получаване на подкуп.

Още: Обвиниха арестувания заместник на Шойгу, че е взел подкуп за над 1 млрд. рубли

На 26 юли бившият заместник-министър на отбраната Дмитрий Булгаков беше арестуван по дело за корупция. Според руските медии Булгаков, използвайки служебното си положение, е лобирал за това руското министерство на отбраната да сключи договори с определени търговски субекти, а също така е създал система за доставка на нискокачествени продукти за руските войски на завишени цени.

Още: ФСБ арестува още един зам.-министър на Русия: Снабдявал войската с лоши продукти

Кои от хората на Шойгу са в руския "черен списък"?

Списъкът на хората на Шойгу, арестувани или освободени, беше публикуван в Telegram и разпространен от естонския войник от запаса Артур Рехи в профила му в X. Той следи изкъсо случващото се във войната в Украйна.

  1. Министърът на отбраната Сергей Шойгу - отстранен от длъжност и наследен от Андрей Белоусов;
  2. Първи заместник-министър на отбраната Руслан Цаликов - отстранен от длъжност;
  3. Заместник-министър на отбраната Тимур Иванов - отстранен от длъжност и арестуван;
  4. Заместник-министър на отбраната, генерал-полковник Юрий Садовенко - отстранен от длъжност;
  5. Заместник-министър на отбраната Татяна Шевцова - отстранена от длъжност;
  6. Заместник-министър на отбраната, армейски генерал в оставка Николай Панков - отстранен от длъжност;
  7. Заместник-министър на отбраната, армейски генерал Павел Попов - отстранен от длъжност;
  8. Заместник-министър на отбраната, армейски генерал Дмитрий Булгаков - отстранен от длъжност и арестуван.

Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов, заместник-министърът на отбраната генерал-полковник Александър Фомин и ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов останаха "недокоснати".

Още: Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов

Елиминират се свидетели?

През юли бизнесменът Игор Котелников, обвинен в даване на подкуп на служители на Министерството на отбраната, почина в следствения арест. Той беше арестуван във връзка с делото за корупция срещу бившия заместник-министър на отбраната Тимур Иванов. От него се изискваше да даде показания срещу Иванов, Булгаков и други длъжностни лица.

Още: В карцера на руски затвор мистериозно почина обвинен по делото за корупция на заместника на Шойгу

На следващия ден се разбра за смъртта на началника на отдел "Държавна експертиза" в Министерството на отбраната на Русия Магомед Хандаев, който е бил пряко подчинен на Тимур Иванов. Той е починал след посещение на служители от службите за сигурност.

Тези хора биха могли да свидетелстват срещу екипа на Шойгу и съществуват предположения, че това е опит на хората около Сергей Шойгу да елиминират свидетели. Всичко обаче са само предположения, пише Артур Рехи.

Във всеки случай екипът на Шойгу е разчистен. Самият той все още не е арестуван. Това е само малка част от случващото се в руското правителство. В момента се води ожесточена борба за свободни позиции и за финансови средства.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес