Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Числа от британски генерал: На Путин ще му трябват години и милиони жертви за голямата цел в Украйна

25 юли 2024, 14:57 часа • 3060 прочитания

На Русия може да ѝ трябват години, за да установи пълен контрол над четирите незаконно анексирани региона на Украйна. Става въпрос за Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, които диктаторът Владимир Путин присъедини към Руската федерация след фалшиви референдуми, но които Москва не владее напълно.

Още: Путин срещу Зеленски: Политиките им за Украйна. Русия бяга и от Азовско море (ОБЗОР - ВИДЕО)

Превземането им вероятно ще струва на Кремъл до 1,8 милиона жертви. Тези две оценки са на генерал сър Роли Уокър - новият началник на британската армия. Той ги направи по време на конференцията на Кралския институт на обединените служби (RUSI) за сухопътна война във вторник, 23 юли.

Още: Дания и Нидерландия прехвърлят танкове Leopard 2 на Украйна, Испания дава ПВО система (ВИДЕО)

Висока цена

„Ако продължават по същия начин, на руснаците вероятно ще им трябват пет години, за да си пробият път до минималните си цели - четирите области“, заяви Уокър, цитиран от Newsweek.

„При сегашния темп на убити и ранени, това означава, че вероятно ще дадат 1,5 милиона жертви, за да постигнат това, с неизброими милиарди (като стойност в долари/евро - бел. ред.) загубено оборудване“, каза ръководителят на британската армия. „Русия има да се притеснява повече за други неща, отколкото да загуби 1,5-1,8 милиона души за парче от Украйна“.

Припомняме, че по класификацията на НАТО военни жертви не са само убитите, а също така изчезналите по време на сражения и ранените по такъв начин, че повече не могат да се завърнат на фронта.

Още: Русия скри данните за смъртността, която не е по естествени причини

Колко военни жертви е дала досега Русия?

Русия бавно, но сигурно напредва в Източна Украйна с цената на огромни загуби за военния си персонал: Оценка: Колосални руски загуби - офанзивата при Харков се оказа пагубна за Путин (ОБЗОР - ВИДЕО).

Преди дни адмирал сър Тони Радакин, началник на Щаба на отбраната на Великобритания, заяви, че руската армия вече е понесла около 550 000 жертви за близо две години и половина пълномащабна война в Украйна.

Още: Китай и Русия тихо изграждат съперник на НАТО

По данни на Генералния щаб на украинската армия - към четвъртък сутринта, 25 юли, общият брой на жертвите на Русия от февруари 2022 г. насам е 571 350.

Руската служба на BBC и руската независима медия „Медиазона“ заявиха по-рано този месец, че са потвърдили самоличността на почти 60 000 руски военнослужещи, убити в Украйна до средата на юли.

Още: Байдън обяви какво му остава да свърши през следващите 6 месеца - включително да спре Путин

Киев заяви, че Русия е в състояние да вкарва в редиците си до 30 000 нови войници всеки месец. Данните на Украйна сочат, че всеки месец Москва понася малко повече жертви от това число.

„Нашите оценки са, че на Путин ще му трябват пет години, за да възстанови руската армия до нивото, в което тя беше през февруари 2022 г.“, каза Радакин.

Според главнокомандващия украинската армия ген. Олександър Сирски руските загуби в жива сила са повече от украинските, но Русия има повече хора и военна техника: Сирски: Загубите на Русия в жива сила са 3:1 спрямо тези на Украйна.

Още: Бием се срещу фашизма, а той е при нас и ни заличава: Закъсва ли Путин за войници? (ОБЗОР - ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес