Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чешкият премиер обвини Русия в организиране на палеж на автобуси в Прага

10 юни 2024, 20:32 часа
Реклама

Чешкият премиер Петр Фиала съобщи, че полицията е задържала мъж, заподозрян в опит за подпалване на автобуси в Прага. Той добави, че участието на Русия в организирането на заговора е "много вероятно", предаде АФП.

Полицията не предложи никакви подробности за предполагаемите руски връзки. Чешката разузнавателна служба BIS заяви, че доказателствата за участието на Русия в саботажи в цяла Европа са "все по-недвусмислени".

Още: Украйна получава първите артилерийски снаряди от инициативата на Чехия

Престъплението е извършено на 6 юни, а заподозреният е задържан на 8 юни. "Нападението вероятно е било организирано и финансирано от Русия", каза Фиала, като добави, че участието на Русия е "много вероятно".

Началникът на полицията Мартин Вондрашек заяви, че заподозреният, задържан в Прага, е 26-годишен чужденец. Вестник "Деник Н" съобщи, че мъжът е разлял бензин върху автобусите в гаража на пражката транспортна компания, но не е успял да ги подпали. „Обвинен в тероризъм и поставен в предварителен арест, мъжът е заплашен от доживотен затвор, ако бъде признат за виновен“, каза Вондрашек.

Още: Чехия строи четири нови ядрени реактора

Фиала добави, че няколко европейски държави, включително Полша и Литва, наскоро са съобщили за случаи на саботаж, за които обвиняват руски шпиони. Министърът на външните работи Ян Липавски извика руския посланик във връзка със случая, предаде БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес