Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черните таксита в Лондон съдят американската Uber за стотици милиони

02 май 2024, 15:26 часа • 2732 прочитания

Uber е изправена пред съдебно дело за няколко милиона паунда, заведено от името на почти 11 000 шофьори на черни таксита в Лондон.

Ищците твърдят, че за да получи лиценз за работа в града, гигантът умишлено е подвел Transport for London (TfL) за това как работи приложението му. Фирмата за управление на съдебни спорове RGL Management казва, че искът е на стойност най-малко £250 милиона, като шофьорите на таксита потенциално ще получат по £25 000 всеки.

„Тези стари твърдения са напълно неоснователни“, казва говорител на Uber пред BBC. „Uber работи законно в Лондон, има пълен лиценз от TfL и се гордее, че обслужва милиони пътници и шофьори в столицата“, добавят те. TfL не отговаря веднага на искане за коментар от BBC.

Претърпени загуби за такситата

Груповото действие се фокусира върху работата на Uber в Лондон между май 2012 г. и март 2018 г. Ищците също така твърдят, че намерението на Uber е било „незаконно... да вземе бизнес от съществуващите таксиметрови шофьори на черни таксита“, според изявление на RGL. „Uber изглежда вярва, че е над закона и шофьорите на таксита в цял Лондон претърпяха загуба на печалби поради това“, казва Гари Уайт, който е шофьор на такси от 36 години. „Време е да им бъде потърсена сметка.“

Адвокатска кантора Mishcon de Reya е завела груповия иск във Върховния съд от името на ищците. „Uber последователно не спазва закона, който се прилага за частни превозни средства под наем в Лондон“, казва Ричард Лийдъм, партньор и ръководител на търговските спорове в Mishcon de Reya.

Още: Съд глоби Uber с 14 милиона долара

Отказ за подновяване на лиценза

През годините Uber се изправи пред редица предизвикателства в Лондон, както и в други градове по света. TfL отказва да поднови лиценза на компанията през 2017 г., заявявайки, че показва „липса на корпоративна отговорност“ с „последствия за обществената безопасност и сигурността“. По това време главният изпълнителен директор на Uber Дара Хосровшахи се извини за предишни грешки и казва, че фирмата ще оспори решението. Uber успешно обжалва, след като две години по-късно подновяването на лиценза е отново отказано.

По-рано тази година Uber се съгласи да плати 271,8 милиона австралийски долара (177,7 милиона долара; 141,7 милиона британски лири) за уреждане на дело в Австралия, според адвокатска кантора за таксиметрови оператори и шофьори.

През декември 2023 г. Uber спечели дело, заведено срещу него от 2500 таксиметрови шофьори във Франция. Търговски съд в Париж постанови, че Uber не е извършил действия на нелоялна конкуренция.

Базираната в Сан Франциско Uber, която е основана през 2009 г., работи в около 70 държави и повече от 10 000 града по света.

Още: Кой е човекът, подал сигнал за злоупотреби срещу "Uber"?

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес