Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чехия: Расте броят на жертвите на катастрофата с влак, пътуващ за Украйна (ВИДЕО)

06 юни 2024, 11:10 часа
Реклама

Още повече са жертвите от първоначално обявеното след влаковата катастрофа в Чехия на 5 юни: Загинали и ранени при влакова катастрофа в Чехия (ВИДЕО).

Какво се случи?

Пътническият влак RegioJet 1021, пътуващ за град Чоп в Закарпатска област на Украйна, се сблъска с товарен влак ČD Cargo. Четирима души са загинали, а най-малко 27 са ранени, съобщи чешката полиция. Двама от загиналите са украински граждани, националността на останалите жертви в момента се уточнява. Първоначално властите дадоха информация за двама загинали.

Инцидентът е станал преди 21 ч. по Гринуич в сряда близо до новата гара в Пардубице, на 100 километра източно от столицата Прага. В пътническия влак е имало около 200 души.

Сред десетките пострадали има и деца. В спасителната операция са участвали хеликоптери - първият е пристигнал около 23:30 ч. местно време, а следващият - час по-късно.

На мястото на инцидента работят всички служби за спешна помощ. Движението е възстановено по един коловоз.

Какви са причините?

Все още не е възможно да се правят предположения за причините, заяви министърът на транспорта Мартин Купка. В четвъртък полицията съобщи, че разследва подозрение за непредпазливост. Щетите се оценяват на 110 млн. чешки крони, изчислява чешкият информационен портал iDNES - т.е. около 4,4 млн. евро.

„Сблъсъкът на влакове е голямо нещастие. Всички ние мислим за жертвите и пострадалите. Изказвам искрените си съболезнования на всички пострадали“, написа в X чешкият премиер Петр Фиала.

*Заглавната снимка е илюстративна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес