Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чеченски генерал "успокоява": Украинците няма да пленят Курската АЕЦ

07 август 2024, 15:05 часа • 2677 прочитания

Действията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Курска област са обречени, украинската армия няма ресурс сили да плени Курската АЕЦ (при град Курчатов). Това заяви Апти Алаудинов, един от генералите на чеченския лидер Рамзан Кадиров и командващ чеченския отряд "Ахмат", цитиран от ТАСС в кратък материал: От "отблъскваме украинската атака" до "чеченците бягат, ВСУ пробиват": Курска област сега (ВИДЕО)

Град Курчатов, където се намира АЕЦ-а, е на 91 км от град Суджа, който сега може да бъде превзет от украинците, и 59 километра по права линия.

Според Алаудинов, украинската операция в Курска област била решение на украинския президент Володимир Зеленски да изхаби и последните си ресурси, за да опита "поне по някакъв начин да се пазари за нещо". Той говори пред вероятно най-известното пропагандно оръжие на Кремъл Владимир Соловьов.

Още: "Специална украинска операция в Русия": 15 км пробив в Курска област, паникьосват се Z-блогъри

С украинския пробив в Курска област вече има шеги в социалните мрежи, че украинската армия се готви да плени Курската АЕЦ и да я размени за Запорожката. Най-голямата АЕЦ в Европа – АЕЦ Запорожие, е под руска окупация от март, 2022 година насам.

Междувременно, в руски военно-пропагандни канали се появи информация, че украинците са пленили газовата разпределителна станция при Суджа. Това е входната точка за внос на руски газ в Европа през Украйна. Официално потвърждение на тази информация няма:

Путин свика Съвета за сигурност на Руската федерация

Издирваният от Международния наказателн съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин обяви, че случващото се в Курска област е "мащабна провокация" на Украйна. С често поемане на въздух, руският диктатор заговори как украинците стреляли безразборно по граждански цели с различни оръжия.

Операция "Курск": Куп критики на експерти какво прави ВСУ (ОБЗОР - ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес