Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България и още 15 страни от ЕС с помощ за Украйна след наводненията

14 юни 2023, 14:54 часа • 3588 прочитания

16 европейски държави - България, Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Испания и Швеция - вече са предложили помощ на Украйна след взрива на ВЕЦ "Каховка" и последвалите масови наводнения.

Подкрепата идва чрез механизма за гражданска защита на ЕС. На Украйна се доставят цистерни с вода, водни помпи, лодки, спасително оборудване, генератори и друга животоспасяваща помощ в натура за засегнатите райони, съобщи Европейската комисия.

След скъсването на язовира в Нова Каховка миналата седмица и призива за помощ от страна на украинските власти ЕС мобилизира стратегическите си резерви от капацитета за подслон rescEU, като изпрати три мобилни станции за пречистване на вода, за да помогне на местните власти да доставят питейна вода за засегнатото население.

Всяка станция за пречистване може да произвежда по 120 000 литра чиста вода на ден и по този начин помага за решаването на една от най-спешните нужди в района, пишат от ЕК.

Хуманитарните партньори на ЕС в Украйна пренасочиха текущата си реакция към предоставяне на животоспасяваща помощ на засегнатото население, включително питейна вода, готова храна, парична помощ и разпределяне на оборудване за подслон.

За да подпомогне допълнително хуманитарните операции на място, ЕС мобилизира и още 500 000 евро за посрещане на непосредствените нужди, произтичащи от разрушаването на язовир "Каховка". Това допълва вече отпуснатата през 2023 г. хуманитарна помощ за Украйна в размер на 200 млн. евро.

ОЩЕ: Ето кога се чака да се разбере за замърсяване на Черно море от язовир "Каховка"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес