Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бурите и проливните дъждове в Европа взеха 9 жертви

22 декември 2019, 16:45 часа
Реклама

Броят на жертвите от бури, които се стовариха върху Испания, Португалия и Франция, се увеличи до 9 души в неделя, докато регионът се подготвя за още по-силни ветрове и валежи, пише БГНЕС. Бурите Елза и Фабиен доведоха до преливането на реки, прекъснаха електропроводи и железопътния и въздушния транспорт през региона, оставяйки повече от 118 000 домакинства без ток. Изкоренени бяха дървета.

Досега двама души са загинали в Португалия, а седем - в Испания. Последната жертва е рибар, който бил пометен от скалите в морето в Каталуния. Местните власти заявиха, че трима полицаи и още един рибар трябвало да бъдат спасявани, след като се опитали да спасят мъжа в курортно градче на 100 километра североизточно от Барселона. Смъртните случаи в Испания включват жена от Южна Корея, убита от отломки, паднали от сграда в Мадрид, и холандец, който се ударил, докато карал сърф в лошото време край Андалуския бряг.

Докато отслабналата като сила буря Елза се движеше над Великобритания в събота, бурята Фабиен бързо се придвижи, носейки със себе си вятър със скорост 170 км/час до Галисия в северозападна Испания. Около 8 000 домакинства в Галисия бяха без ток поради щети, причинени на електропроводи от вятъра, казаха местните власти. А 8 градски парка в Мадрид останаха затворени вчера заради силните ветрове.

Испанските власти обаче заявиха днес, че Фабиен се отдалечава бързо. Паркове и гробища също бяха затворени в Бордо в югозападна Франция. Метеорологичното бюро на Франция предупреди 15 региона в югозападната част на страната за лошото време, докато бурята удари атлантическото крайбрежие на страната. Летищата на остров Корсика бяха затворени заради приближаващите бури. Фериботите също бяха временно спрени.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес