Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Букурещ: Коридорът на НАТО през България носи предимно икономически ползи

22 юли 2024, 21:32 часа • 1461 прочитания

Военният коридор на НАТО Румъния-България-Гърция има предимно икономически ефект в полза на пристанищата в трите държави. Втората му роля е заобикаляне на западния коридор през Унгария. Това става ясно от анализ на румънския генерал от резерва Върджил Бълъчеану пред пред румънския информационен портал "Либертатеа", цитиран от БГНЕС.

Още: Кремъл: Концентрирането на кораби на НАТО в България и Румъния е заплаха за нас

Документът за създаване на инфраструктурата беше подписан на 11 юли 2024 г. от румънския министър на националната отбрана Ангел Тилвар, гръцкия министър на отбраната Никос Дендиас и българския им колега Атанас Запрянов. Планът включва свързване на четири пристанища с високоскоростна пътна инфраструктура - Солун и Александруполис с Варна и Констанца в Румъния – четири града от стратегическо значение за НАТО на Източния фланг.

Бълъчеану, бивш представител на Румъния в щаба на НАТО в Брюксел, смята, че реализацията на този коридор е от голямо значение за Румъния от две гледни точки: той представлява алтернатива на западния коридор, който пресича Унгария, и ще позволи бързо разполагане на военни сили в Добруджа, уязвим район в контекста на руската агресия срещу Украйна.

Още: За пръв път в историята: Американски бомбардировачи B-52 кацнаха в Румъния (СНИМКИ и ВИДЕО)

Военният експерт посочи, че този тип коридори за военна мобилност са тясно свързани с транспортните коридори, което ще позволи на Румъния да доразвие своята високоскоростна пътна инфраструктура. „Целевите нации, но също така и Европейският съюз, инвестират в тези транспортни коридори и те също имат роля от гледна точка на военната мобилност, транспортирането на войски и военно оборудване, особено когато говорим за тежко оборудване или много големи количества боеприпаси или гориво. Тези връзки обаче, дори да ги наричаме "военни", виждаме първо икономически ефект от модернизацията и развитието на цялата гама транспортна инфраструктура и след това на военния компонент”, обясни генералът от запаса.

По думите му югоизточният коридор Гърция - България - Румъния става ключов: „Трябва много да внимаваме за западния коридор, който минава през територията на Унгария. Разполагането на войски на НАТО означава консенсус. Нашата транспортна инфраструктура е по-развита по западния коридор, отколкото по югоизточния. Ако Унгария е против разполагането на войски на НАТО, те няма да могат да преминат. Унгария никога няма да подкрепи Украйна в нейната отбранителна война срещу руска инвазия и може да каже, че не е съгласна с транзита на съюзнически войски."

Още: Кулеба призова Запада да изостави страховете си от ескалация на войната в Украйна

Затова, твърди военният експерт, е необходимо резервно решение, представлявано от югоизточния коридор с България и Гърция, който има предимството да заобикаля Босфора. „Проливите са затворени с оглед Конвенцията от Монтрьо. Не става въпрос за конкуренция с Турция, защото не трябва да забравяме, че коридорът на военна мобилност трябва да включва и европейската част на Турция", каза Бълъчеану.

"Да не забравяме, че най-близките сили за бързо реагиране на НАТО, освен многонационалния орган, който се разработва като оперативно ниво на Румъния, от Сибиу, са в Гърция и Турция. Но в момента коридора Гърция-България-Румъния е много важен, защото ние изоставаме като инфраструктура. Имаме проблеми и от гледна точка на двустранните отношения, като се има предвид, че от три години нямаме посланик в Гърция”, обясни експертът.

Още: Плановете на НАТО за България са осигурени с нужните способности: Добри новини за F-16

Модернизацията на железниците, пътищата и магистралите в този коридор означава преди всичко икономически предимства. „Има обаче нужда и от превоз на горива. НАТО има мрежа за транспортиране на гориво от времената на Студената война. Защото подготовката за война, чрез позицията на възпиране, евентуално отбрана, също означава много висока консумация и много големи резерви на гориво. Мрежа за транспортиране на гориво на НАТО спира в Кавала в Гърция и трябва да бъде разширена до нашето пространство. Друго предимство е фактът, че коридорът ще позволява наземен транспорт в района на Добруджа, без да се налага да пресичате Карпатите. Практическото значение на този коридор е възможността да се стигне до Добруджа по суша с войски и военна техника. Трябва да засилим отбраната на първо място в Добруджа, защото разширената зона на Черно море е най-уязвимата и нестабилна ос“, подчерта Бълъчану. 

Още: Столтенберг: Европа трябва да се готви за 10-годишна война в Украйна

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес