Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Буданов: След войната ще се оградим от Русия със 100-километрова зона за сигурност

17 май 2023, 14:40 часа • 14486 прочитания

Една от основните цели на Киев след края на войната ще бъде създаването на демилитаризирана зона между Русия и Украйна с ширина най-малко 100 километра. Това каза началникът на Главно разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов в интервю за украинския канал „Исландия“, цитиран от руското издание на BBC.

Според него установяването на такава зона е необходима мярка за защита, тъй като политическият модел в Русия едва ли ще се промени дори след като руският диктатор Владимир Путин се раздели с властта, защото на негово място ще дойде "нов тиранин с нови амбиции".

По думите на Буданов 100 км би било оптималното разстояние на зоната, тъй като от такова разстояние ще бъде невъзможно да се нанасят ефективни удари срещу Украйна с конвенционални средства.

ОЩЕ: Вагнеровци заплашиха руски депутат с изнасилване на Червения площад, ако Русия загуби войната (ВИДЕО) 

В интервюто главният разузнавач на Украйна казва още, че на този етап от войната може спокойно да се каже, че руската армия е "издъхнала". Тя все още има голяма численост на личния състав и разполага с човешки ресурси за неопределено време, но качеството й е изчерпано - и като военна подготовка, и като техника и въоръжение.

Ето какво още каза Буданов:

  • Влиянието на създателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин в руската власт няма да отслабне, въпреки факта, че той не можа да превземе Бахмут, както обеща. В сблъсъка с главнокомандващите руската армия Шойгу и Герасимов Пригожин вероятно ще надделее и е възможно дори да постигне военен трибунал над тях. Конфликтът между "вагнеровците" и редовната армия не е само "поза", смята той, а е съвсем реален и няма да може да бъде потушен.
  • Стабилността на позицията на Рамзан Кадиров се дължи лично на Путин. Той ще остане на власт, докато сегашното правителство контролира ситуацията в страната. Щом настъпи разцепление, Кадиров ще загуби всичко. Освен това Кадиров има много сериозни здравословни проблеми и признаци на пристрастяване към наркотици, заради нуждата от обезболяване.
  • ОЩЕ: Ендшпилът в Бахмут изглежда идва скоро (ВИДЕО) 

  • Съобщенията, че Украйна уж се готви да нанесе удар по територията на Беларус като плацдарм за руската армия, не отговарят на истината. Украйна няма оперативна необходимост да навлиза по какъвто и да било начин на територията на Беларус.
  • Истинският Путин не посети Мариупол през март тази година, както бе широко отразено в руските медии. Ухото и разстоянието между очите са уникални при всеки човек, също както пръстовите отпечатъци, и по тези белези има всички основания да се твърди, че човекът, който беше представен за Путин в разрушения Мариупол, всъщност е негов двойник. На парада в Москва на 9 май най-вероятно също не беше Путин. Руският диктатор има поне трима двойници, но всички те имат различни навици и известна разлика в ръста. ОЩЕ: Bild: Путин има два вида двойници: По какво се различават
Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес