Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брюксел подкрепя Атина срещу Анкара и Триполи

10 декември 2019, 12:05 часа
Реклама

Новият председател на Европейската комисия осъди Турция за това, което тя определи като "неприемливо" поведение в Егейско море и заяви, че изпълнителната власт на ЕС е на страната на Атина в ескалиращ спор с Анкара след споразумението за морските й граници, сключено с Либия, съобщи в. „Катимерини“.

"Ние сме на ваша страна. Действията на Турция в Егейско море са неприемливи. Ще изпратим ясно послание до Турция", заявила Урсула фон дер Лайен според информация на EurActiv по време на срещата с председателя на парламентарните групи на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

Също в понеделник Жозеп Борел, новият главен дипломат на ЕС, заяви, че споразумението между Турция и Либия „е причина за сериозна загриженост“.

„Ние изразяваме солидарността и подкрепата си за Гърция и Кипър“, каза той по време на пресконференция след срещата на външните министри на блока в Брюксел.

По-рано гръцкият външен министър Никос Дендиас призова за изричното осъждане на споразумението за морските граници и създаването на рамка за санкции, ако Турция и либийското правителство в Триполи продължат да упорстват.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес