Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британските войници ще бъдат уволнявани и съдени, ако плащат за секс

22 юли 2022, 12:24 часа • 3373 прочитания

Британските въоръжени сили забраниха на своите военни да плащат за проститутки, докато са в чужбина, в опит да се справят с проблема с неприемливото сексуално поведение в редиците си. Това съобщи Daily Mail.

Министерството на отбраната на Великобритания е разработило нова стратегия, наречена "Нулева толерантност към сексуалното насилие", след осъдителен парламентарен доклад за сексуалното насилие във въоръжените сили и доклади за поведението на британски войници по време на учения в страни като Кения.

Въвеждането на тази забрана, която ще важи еднакво и за трите рода на въоръжените сили, се дължи на факта, че Великобритания се опитва да привлече повече жени на военна служба.

Действията на ръководството на британската армия са насочени към борба с такава сексуална активност, при която британски военни злоупотребяват с положението си, докато служат в чужбина. Принципът на нулева толерантност ще се прилага към всички твърдения за сексуална експлоатация без изключение.

Тези, които участват в незаконни действия, тоест купуват сексуални услуги, ще бъдат уволнявани. Те също ще носят наказателна отговорност, ако подобно поведение е криминализирано в страната, където е извършено деянието.

Тази нова политика трябва да замени редица различни правила и изисквания, които понастоящем са в сила в британските въоръжени сили.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че приемането на новата стратегия е провокирано от постепенни промени в обществените нагласи към неприемливото сексуално поведение. Говорейки на авиошоуто във Фарнбъро, Уолъс заяви, че не може веднага да обясни защо са били необходими толкова много години, за да бъде възприета тази нова стратегия.

"Не ме питайте. Аз съм просто човек, който сега е министър на отбраната. Животът продължава. Вече е друго поколение. Служил съм в армията в Германия през 1991 г., а днес е друго. Знаете ли какво -  искаме да докараме повече жени във въоръжените сили. Трябва да помним сами да задаваме параметрите за този вид среда и да сме наясно какво е приемливо", обясни той.

Основания

Тласъкът за разработването на новата стратегия идва от парламентарен доклад, публикуван през 2021 година, авторите на който обвиниха британската армия, че не защитава жените войници от тормоз, нападения и сексуално насилие от страна на колеги мъже. Докладът, съставен от подкомисия за жените в британските въоръжени сили, установи, че 64% от жените ветерани и 58% от жените, които в момента служат в армията, са преживели тормоз и дискриминация.

Поведението на британските войници предизвика проверка след съобщенията, че членове на полк, разположен в Кения, са знаели, че през 2012 г. техни другари са убили кенийско момиче на име Агнес Ванджиру, което е работило като проститутка. По време на разследването стана известно, че британски войници, служещи в Кения, редовно са използвали услугите на проститутки, които са се захванали с тази професия, за да изхранват семействата си.

Преди две години войници от 3-ти въздушнодесантен батальон се оказаха заключени в казармите си, тъй като близо 100 войници потърсили медицинска помощ след посещение на импровизиран публичен дом, разположен близо до тяхната база.

ОЩЕ: Гешев се загрижи за проститутките и просяците

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес