Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бриджит Макрон победи в съда: Осъди две жени, разпространили фалшиви новини за пола й

12 септември 2024, 17:28 часа • 1047 прочитания

Две жени бяха осъдени от Парижкия наказателен съд за клевета срещу първата дама на Франция - Бриджит Макрон, пише един от най-уважаваните френски всекидневници Le Monde.

Жените са разпространили  слуха, че Макрон е транссексуална жена, дезинформация, която стигна чак до Съединените щати.

Присъдата

Те бяха осъдени на условна глоба от 500 евро, както и да платят общо 8000 евро обезщетение на Брижит Макрон и 5000 евро на нейния брат Жан-Мишел Троньо.

Съпругата на френския президент беше подала жалба за публична клевета с подаването на граждански иск на 31 януари 2022 г., което доведе до препращането (почти автоматично в закона за печата) на двете жени до наказателния съд.

„Това не е победа, това е нормално прилагане на закона“, реагира пред Agence France-Presse Me Жан Еноки, адвокат на Брижит Макрон. 

Фалшивите новини и жените в политиката

Няколко жени политици по света вече са пострадали от трансфобска информация, като бившата първа дама на Съединените щати Мишел Обама, настоящият американски вицепрезидент Камала Харис или бившият министър-председател на Нова Зеландия Джасинда Ардерн. ОЩЕ: Първата дама на Франция съди жена, която твърди, че Макрон е женен за мъж

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес