Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борел: ЕС не признава легитимността на венецуелския президент Мадуро

29 август 2024, 22:32 часа • 1028 прочитания

Европейският съюз не признава „демократичната легитимност“ на венецуелския президент Николас Мадуро след преизбирането му миналия месец, заяви Жозеп Борел.

„Той ще остане президент де факто. Да, де факто. Но ние отричаме демократичната му легитимност въз основа на резултат, който не може да бъде проверен“, заяви ръководителят по външната политика на ЕС по време на пресконференция в Брюксел след срещата на външните министри на блока.

Още: Опозицията във Венецуела готви нови протести срещу Мадуро

„Смятаме, че изборната победа, за която той претендира, не е потвърдена, не е одобрена. И следователно нямаме основание да й вярваме“, добави Борел, предаде БГНЕС..

Той също така заяви, че ЕС ще продължи да поддържа отношения с Венецуела на Мадуро, както прави и с други държави, в които не признава демократичната легитимност на лидерите, като например Никарагуа. „В дипломацията се признават не правителства, а държави“, добави той.

Още: Мадуро планира големи промени в правителството си

Мадуро беше обявен за победител в изборите на 28 юли, но опозицията - която водеше в социологическите проучвания - се разкрещя, публикувайки на уебсайт собствените си протоколи от гласуването, които изглежда показват убедителна победа на кандидата Едмундо Гонсалес Урутия.

Гонсалес Урутия, пенсиониран бивш дипломат на 70 години, се кандидатира в последния момент, след като на лидера на опозицията Мария Корина Мачадо беше забранено да участва в изборите.

Още: "Не признаваш Мадуро, отиваш в ареста": Венецуела арестува пореден журналист

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес