Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боеприпаси от Индия влизат в Украйна чрез европейски купувачи, предизвиквайки гнева на Русия

19 септември 2024, 15:35 часа • 1355 прочитания

Артилерийските снаряди, продавани от индийски производители на оръжия, са били пренасочвани от европейски клиенти към Украйна и Индия не се е намесила, за да спре търговията въпреки протестите на Русия. Това се казва в анализ на Ройтерс, който цитира единадесет служители на индийското и на европейски правителства и представители на отбранителната индустрия, както и се позовава на справка с налични търговски митнически данни.

Прехвърлянето на боеприпаси в подкрепа на украинските въоръжени сили е ставало в продължение на повече от година, според източниците и митническите документи. Индийските разпоредби за износ на оръжия ограничават използването на оръжието само от декларирания купувач, който рискува да не получи бъдещи доставки, ако си позволи неразрешени трансфери.

Още: Финландия предоставя на Украйна 25-ия пакет военна помощ на стойност 118 млн. евро

Според Ройтерс от февруари 2022 г. до юли 2024 г. продажбите на оръжия от трите най-големи индийски производители за Европа са се увеличили от 2,8 милиона долара на 135,25 милиона долара. И боеприпаси по тази схема са се доставяли на Украйна повече от година.

Източници от Индия твърдят, че става дума за малки количества боеприпаси. Властите в страната заявяват, че продължават да следят ситуацията. Но източници на агенцията казват, че правителството не е предприело никакви действия за ограничаване на доставките за Европа. 

Още: Германия ще прехвърли шест системи за ПВО IRIS-T на Украйна

Някои източници на агенцията твърдят, че боеприпасите са изнасяни за Украйна главно през Италия и Чехия.

Кремъл е повдигал въпроса най-малко два пъти, включително по време на среща през юли между руския външен министър Сергей Лавров и индийския му колега, казват трима индийски служители.

Още: Две от най-големите военни компании във Великобритания подновиха договорите си за подкрепа на Украйна

През януари говорителят на индийското външно министерство Рандхир Джайсвал каза на пресконференция, че Индия не е изпращала или продавала артилерийски снаряди на Украйна.

Министерствата на отбраната на Украйна, Италия, Испания и Чехия не са отговорили на исканията за коментар от страна на Ройтерс.

Още: Украйна получи експерименталната американска гаубица Hawkeye (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес