Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Bloomberg: Русия ще запълва дупката от "Вагнер" с чеченци и осъдени престъпници

05 юли 2023, 13:45 часа
Реклама

Русия планира да изпрати на фронта още чеченски бойци и осъдени, за да избегне пълна мобилизация. Това съобщи Bloomberg на 5 юли, позовавайки се на източници от европейското разузнаване.

Според информацията тези подкрепления трябва да помогнат за запълване на празнината след изтеглянето от фронта на частната военна компания "Вагнер".

Източниците на изданието казват, че чеченците на Рамзан Кадиров и затворниците трябва да предоставят на руския диктатор Владимир Путин по-приемлива алтернатива на пълната мобилизация, която той е решен да избегне.

ОЩЕ: Медведев: 185 000 нови наемни войници са постъпили в армията от началото на годината

Кремъл обяви частична мобилизация през септември миналата година, когато украинските войски успешно контраатакуваха в Харковска и Херсонска област. Въпреки че руските власти обявиха края на мобилизацията на 31 октомври, докладите сочат, че Москва продължава процеса тайно.

Според Bloomberg украинският напредък в покрайнините на Бахмут и изтеглянето на бойците на "Вагнер" от града в края на май са принудили Москва да съсредоточи големи сили в сектора. Това заплашва да претовари руските линии, оставяйки недостиг на войски в окупираните части на Южна Украйна.

Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин набираше осъдени от руските затвори за продължителната обсада на Бахмут, който падна в ръцете на руските сили в края на май. Според шефа на наемниците една пета от набраните 50 000 затворници са били убити в боевете.

ОЩЕ: Зеленски каза колко наемници от "Вагнер" са били убити от украинските сили

След краткотрайния бунт на Пригожин на 23-24 юни "Вагнер" и нейните наемници обявиха, че са готови да заминат за Беларус. Началникът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов заяви, че наемническата група повече няма да се сражава на украинското бойно поле.

На 26 юни Пригожин публикува изявление, в което обещава "по-нататъшни победи на фронта", без да предостави повече подробности.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес