Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Bloomberg: Русия не е платила 1,9 млн. долара лихви по задълженията си

01 юни 2022, 22:20 часа

Русия не е изплатила лихвите по дълговите си задължения в размер на 1,9 млн. долара, съобщи днес агенция Bloomberg. Тя се позова на решение на Комитета за анализ на кредитните деривати към Международната асоциация за суапове и деривати, предаде БГНЕС.

Реклама

Сумата трябваше да бъде включена в изплащането на руските държавни облигации, извършено в началото на миналия месец. По данни на агенцията, застрахователното плащане на руските притежатели на облигации може да достигне 3,2 млрд. долара.

Bloomberg подчерта, че "размерът на натрупаните лихвени плащания и фактът, че главницата вече е изплатена, означават, че решението на Комитета за анализ на кредитните деривати няма да предизвика по-широк дефолт на руските държавни облигации.

Русия ще плаща външния си дълг, както Европа ѝ плаща за газ

По-рано управителят на Централната банка Елвира Набиулина заяви, че Русия няма проблеми с финансовите ресурси за обслужване на държавния си дълг. САЩ не удължиха срока на действие на генералния лиценз, който позволяваше на Русия да извършва плащания за обслужване на външния си дълг и който изтече на 25 май.

На 20 май руското министерство на финансите съобщи, че е изпълнило изцяло задълженията си за извършване на купонни плащания по еврооблигации с падеж през 2026 г. в размер на 71,25 млн. долара и с падеж през 2036 г. в размер на 26,5 млн. евро. Русия има общо 15 активни облигационни заема с падеж от 2022 г. до 2047 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес