Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен обяви: Прехвърлянето на F-16 за Украйна започна (ВИДЕО)

10 юли 2024, 23:13 часа • 2489 прочитания

"Докато сега говорим е удоволствие за мен да обявя, че процесът по прехвърляне на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия за Украйна стартира. Тези изтребители ще летят в небето над Украйна това лято, за да може Украйна да се защити ефективно срещу руската агресия". Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен в рамките на седмицата на срещата за 75 години НАТО.

Припомняме, че Дания обеща 19 изтребителя F-16 на Украйна, а Нидерландия - 24. Това обаче не са единствените държави, които ще дадат на Украйна такива изтребители, припомнете си: Норвегия обяви най-малък брой F-16 за Украйна сред държавите във "въздушната коалиция"

Междувременно Нидерландия обяви, че отделя още 300 млн. евро, които ще отидат за закупуване на боеприпаси за F-16.

Украински удари по руските военни бази

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски за пореден път настоя ограниченията за използване на западно (най-вече американско) оръжие за удари срещу руски военни цели на руска територия да отпаднат.

Доставката на ПВО системи Patriot ще помогне, но не е достатъчно, посочи Зеленски, който благодари за западната оръжейна помощ. Той каза и, че без САЩ НАТО ще загуби Източния си фланг, а държави като Полша и тези в Прибалтика ще паднат жертва на диктатори като Путин.

Още: "Дори 50 самолета са нищо": Зеленски посочи от колко F-16 се нуждае Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес