Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Без свободна преса не може да има демокрация“: Френски медии срещу крайната десница

28 юни 2024, 09:52 часа

„Без свободна преса не може да има демокрация“. Този призив отправиха над сто френски медии, като настояват за „общ фронт“ срещу крайната десница.

Реклама

На 27 юни на Площада на Републиката в Париж се проведе и митинг в подкрепа на демокрацията. С този „общ фронт“ подписалите се медии потвърждават желанието си да водят битка срещу крайната десница, чиито идеи са широко популяризирани и разпространявани в медиите, начело с каналите и печатните издания на групата, собственост на милиардера Венсан Болоре (Europe 1, CNews, Le JDD и др.)

Още: Ако спечели изборите във Франция: Национален сбор няма да предаде Украйна

Фалшиви новини и крайности

„Чрез тази мрежа десницата налага на обществения дебат своите фалшиви новини и крайности, които са в разрез с основните права“, заявяват подписалите декларацията. Силвен Бурмо, продуцент в телевизия France Culture и директор на AOC, онлайн вестник, който е един от подписалите петицията, заяви, че борбата срещу крайната десница трябва да бъде потвърдена ясно, предава БГНЕС. „Позицията ми е една и съща от 80-те години на миналия век: смятам Национален сбор за партия, различна от останалите“, казва той.

„Малко по малко санитарният кордон, който вестниците, телевизията и радиото бяха въвели по времето на Жан-Мари Льо Пен, се разпадна. Но именно тази „нормализация“ на крайната десница допринася за нейното издигане на изборите“, пише френското издание „Телерама“.

Още: Скандал преди изборите: Съветничката по сигурността на Льо Пен се оказа руски агент

Припомняме, че крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен е подложена и на тотален обстрел заради бивш модел и предполагаем руски „агент за влияние“, който сега е съветник на формацията, стремяща се да състави следващото правителство на Франция. Още: Скандал преди изборите: Съветничката по сигурността на Льо Пен се оказа руски агент

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес