Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Берлин: Отношенията ни с Киев няма да пострадат заради разследването на атентата срещу "Северен поток"

15 август 2024, 14:53 часа • 834 прочитания

До каквито и изводи да стигне разследването по случая с взривяването на газопроводите "Северен поток", това не променя факта, че страната агресор Русия води агресивна война срещу Украйна, която противоречи на международното право. Това заяви заместник представителят на германското правителство Волфганг Бюхнер на пресконференция в Берлин на 14 август, цитиран от DW.

Заповедта за арест по подозрение за взривяване на газопроводите, издадена срещу украински гражданин, няма да се отрази негативно на отношенията между Германия и Украйна, поясни той.

Разследването няма нищо общо с политическите отношения между двете страни и по никакъв начин не засяга признаването на факта за руската агресия срещу Украйна, отбеляза политикът.

Още: Германската прокуратура издаде заповед за арест на украинец, заподозрян за взривовете по "Северен поток"

Припомняме, че вчера, 14 август, стана известно, че германският генерален прокурор Йенс Ромел е издал първата заповед за арест на заподозрян за експлозиите на газопровода "Северен поток" - украински гражданин, за когото се твърди, че наскоро е бил в Полша. Варшава потвърди, че е получила заповедта за арест от Германия, но каза, че заподозреният вероятно вече е заминал за Украйна.

Междувременно от офиса на президента на Украйна Зеленски отрекоха да Киев да е замесен във взривовете по тръбопровода, станали през септември 2022 г. Има ли Зеленски роля във взривовете на "Северен поток"? Президентският му офис отрече

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес