Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгород е без ток след атака с дрон по ключови подстанции (ВИДЕО)

01 юли 2024, 12:31 часа

Електричеството в Белгородска област на Русия беше спряно след атака с дрон и експлозии в подстанции в Стари Оскол. Това съобщиха местното издание "Пепел" и прокремълският Телеграм канал "Маш" на 1 юли.

Реклама

По-рано компанията "Белгородэнерго" заяви, че това се е случило "поради технологично смущение, причинено от външно въздействие върху енергийното съоръжение". В редица части от региона, включително в самия град Белгород, "има временни прекъсвания в снабдяването на потребителите с електроенергия". Не се посочваше обаче дали става дума за удар с дрон, след като руското военно министерство обяви, че свалило 9 безпилотни машини над областта от общо 36 в страната през изминалата нощ.

Още: Раздават пожарогасители на белгородчани, за да гасят сами пожарите от дроновете (ВИДЕО)

Атака срещу две от най-големите подстанции в Белгородска област

Според "Пепел" около 2:00 ч. в района на Незнамово, където се намират подстанциите, е избухнала мощна експлозия. След това жителите са чули още няколко взрива. Дроновете, които атакували подстанцията, се опитали безуспешно да я свалят със стрелково оръжие - на видеото се чуват звуци от стрелба:

Още: "Теории на победата" на Путин и Зеленски: Къде е Западът в уравнението? (ВИДЕО)

В района на атаката на дрона в Стари Оскол се намират две от най-големите електрически подстанции в Белгородска област. Подстанция "Металургична" 750 kV с мощност 3650 MVA е най-голямата в региона и една от най-големите в Европа. Капацитетът на подстанция Стари Оскол е 1930 MVA.

Двете енергийни съоръжения са част от схемите за разпределение на електроенергията на Курската и Нововоронежката АЕЦ и осигуряват комуникацията между енергийните системи на двете централи, отбелязва "Пепел".

Още: Руско издание: най-малко 71 000 руски жертви във войната

Без ток и в Курск, и във Воронеж

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов обяви, че е възможен недостиг на електроенергия поради "технологични нарушения в съседни региони".

Властите на Воронежка област също съобщиха, че в няколко района са ограничили електрозахранването поради претоварване, без да уточняват причините.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес