Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Баба, мама и аз – всички на оръжие в Украйна (ВИДЕО)

15 февруари 2022, 09:37 часа • 11899 прочитания

Ситуацията в Украйна става все по-напрегната, като вече украинските баби, майки и дори деца преминават военна подготовка и се упражняват как да боравят с оръжие. Украинците изглежда се подготвят за най-лошото, независимо от тяхната възраст или военен опит, пише британският вестник Independent, показвайки и тревожни снимки.

Напрежението продължава да расте, тъй като Русия натрупа десетки хиляди войници по границата с Украйна въпреки дипломатическите усилия за предотвратяване на потенциално смъртоносен конфликт.

79-годишна баба дори участва в цивилна бойна подготовка в Мариупол, Източна Украйна, в неделя. Валентина Константиновска е била обучена как да използва автомат "Калашников" (АК-47). "Майка ти също би го направила", казва Константиновска пред западен журналист по време на упражнението.

"Уча се да стрелям, ако нещо се случи. Ще защитавам дома си, града си, децата си. Ще направя това, защото мисля, че съм готов за това. Не искам да загубя страната си, моя град", категорична е тя.

"Преминах това обучение, но вероятно няма да бъда редовен войник, защото тялото ми вече не ми служи толкова много. И оръжието е твърде тежко за мен", признава възрастната украинка.

Константиновска е една от хилядите обикновени украинци, включително жени, деца и младежи, които преминават доброволна бойна подготовка, за да станат част от бъдещата национална гвардия на страната. Целта на отбранителните групи е да защитят украинската земя в случай на пълномащабна руска офанзива.

Членове на спецчастите на Украйна обучават жителите да сглобяват и разглобяват оръжия, да зареждат боеприпаси и да стрелят по цели.

Някои родители дори водят децата си на военното обучение в Донецка област. "Защо дойдохме със сина ми? Искаме да сме наясно с всичко и искам той да знае как да прави всичко", казва местната жителка Йелена Пидубна.

На друга тренировка в Киев Мариана Жагло, 52-годишен специалист по маркетинг, споделя, че е готова да направи всичко необходимо, за да защити страната си. Майката на три деца е похарчила близо 3000 долара, за да се въоръжи с карабина "Зброяр З-15", каска и камуфлажна екипировка. "Като майка не искам децата ми да наследяват проблемите на Украйна или тези заплахи да се прехвърлят върху тях. По-добре е да се справя с това сега", казва Жагло пред The Times.

Избрала е карабината по съвет на войници и се е научила да борави с нея, посещавайки двуседмичен курс за снайперисти. 52-годишната украинка е добре оборудвана - разполага с камуфлаж за сняг, бронежилетка, торбички за патрони, ботуши и резервна униформа на британската армия. "Имам кисели краставички и консерви риба, пиле и шунка, скрити до кухненската маса, и много, много амуниции", казва Жагло.

 

"Ако се стигне до това, тогава ще се борим за Киев – ще се борим да защитим нашия град. Не виждам смисъл руснаците да започнат война и да оставят Киев. Ако битката започне, те ще дойдат тук. Киев е основна цел", добавя тя.

Политиците се опитват да избегнат въоръжен конфликт

Обучението идва в момент, когато западните лидери се опитват да успокоят ескалиращото напрежение в Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц е в Киев за срещи с украинския президент Володимир Зеленски. Оттам обаче дойде интересна новина - че Шолц предлага "решение" за Донбас, без повече големи подробности. Украинските лидери призоваха населението да запази самообладание, въпреки очертаващият се военен конфликт.

Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че руско нахлуване в Украйна може да се осъществи в рамките на 48 часа, тъй като според него регионът навлиза в "много, много опасна и трудна ситуация". "Ние сме на ръба на пропаст, но все още има време президентът Путин да се оттегли", каза Джонсън и призова Русия да избегне "катастрофална" инвазия.

Външният министър Лиз Тръс, която председателстваше заседание на правителствения комитет за извънредни ситуации "Кобра", призова британците да напуснат Украйна, докато все още могат, поради риска от "неизбежна руска инвазия".

Русия обвини Обединеното кралство и САЩ в пропагандна кампания и настоя, че е готова да продължи преговорите. Кремъл обаче е категоричен, че Украйна трябва да се откаже от намеренията си за членство в НАТО, тъй като представляват заплаха за Русия.

Според американското разузнаване, руска инвазия може да започне още в сряда, 16 февруари.

Още: Не се налага военно положение в Украйна, твърди украинският военен министър

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес