Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атлантическият съвет се подигра на Путин за ядреното оръжие: Граничи с истерия

05 юни 2024, 16:07 часа
Реклама

В новата империя на Владимир Путин изглежда някои места са по-руски от други. Такава откровена подигравка с издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор направи Атлантическият съвет - по-точно, Питър Дикинсън, главен редактор на Business Ukraine Magazine.

Руският свят е навсякъде, но тук-там е по-руски

Подигравката е заради поредната порция ядрени заплахи от Путин и куклата му на конци Дмитрий Медведев. Ядрените заплахи дойдоха като отговор на трупащите се разрешения от западни държави (членове на НАТО) доставяното от тях оръжие да се използва за удари по военни цели на руска територия: Путин: В Украйна ще действаме както намерим за добре, независимо какви войски ще изпрати Европа (ВИДЕА)

Дикинсън обаче напомня това, което всеки, следящ войната в Украйна, отдавна видя - че например в Крим и във всички окупирани от руснаците украински земи Украйна нанесе серия от болезнени удари на руснаците, но не последва никакъв ядрен отговор от режима на Путин. "Според логиката на самата Русия тази конкретна червена линия вече е пресичана стотици пъти. От 2022 г. Украйна рутинно използва западни оръжия в окупираните украински региони, които според Путин сега са част от Русия, без да предизвиква забележима ескалация от Москва", констатира очевидното Дикинсън: Самите руснаци пуснаха кадри, показващи колко фалшиви са т.нар. референдуми (ВИДЕО)

Използването на ядрен шантаж от Русия вече не е особено изненадващо. Още от първите дни на инвазията в Украйна Путин е част от по-широката руска информационна кампания на дрънкане на ядрено оръжие като част от руски усилия за установяване на така наречените червени линии и подкопаване на западната подкрепа за Украйна, припомня Дикинсън, според който реакцията в Русия относно западните оръжия граничи с "истерия".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес