Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атака с дрон в руско петролно депо на над 1000 км от границата с Украйна (ВИДЕО)

28 август 2024, 11:37 часа • 1503 прочитания

Дрон е атакувал петролна база в руския град Котелнич, намиращ се в Кировска област. Котелнич е на около 1150 км от украинската граница, а регионът на петролното депо, обект на нападението, граничи с атакувания през последните месеци от украинските сили Татарстан.

Още: Нова атака с дронове на 1000 км навътре в Русия, затворени са две летища (ВИДЕО)

Руско признание

Областният управител на Кировския регион Александър Соколов сам съобщи за нападението.

"Преди няколко минути в Котелнич "пристигна" безпилотен самолет. Дронът е атакувал цистерна за съхранение на петролни продукти. Няма пострадали. Няма пожар. Ситуацията е под контрол. На мястото на инцидента работят съответните служби", гласи съобщението му в Telegram, публикувано в 10:40 ч. на 28 август.

По-късно той добави: "Днес от 10:00 ч. Кировска област беше атакувана от вражески безпилотни летателни апарати. В резултат на своевременно предприетите мерки бяха свалени 2 дрона, 3 паднаха на територията на завода "Зенит" в Котелнич и се запалиха. Те бяха бързо потушени. Не са нанесени щети, не е нарушена дейността на предприятието. Службите за спешна помощ работят на мястото на инцидента. Не е имало пожар на гориво, няма пострадали".

Засега няма повече подробности, нито коментар от украинска страна. Има обаче видеа, показващи момента на нападението.

Още: В Пролетарск отмениха празника на града, жителите не могат да дишат от дима от нефтобазата (ВИДЕО)

Руски източници твърдят, че два резервоара горят и че дроновете са били изстреляни от украинската Сумска област.

Затворено летище в Казан

Международното летище в Казан преустанови полетите поради заплаха от безпилотни самолети, съобщиха руските медии днес. Федералната агенция за въздушен транспорт на Кремъл съобщи, че ограниченията са въведени в 7:00 ч. московско време, „за да се гарантира безопасността на полетите“, като самолетите са пренасочени към летище в Самара.

Още: Украински дрон пак стигна до Татарстан - на 1000 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Руският Telegram канал Baza твърди, че спирането на полетите се дължи на заплахата от удари с дронове. Към момента няма подробности за евентуални атаки с безпилотни машини в Татарстан, но явно е имало удар в граничния Кировски регион - не е ясно дали двете събития са свързани.

Това не е първият подобен инцидент - през април Казан беше едно от четирите летища, които преустановиха полети поради заплаха от удари с дронове, а през юни временно спря работа от „съображения за сигурност“.

Казан е разположен на повече от 900 км източно от украинската граница.

Още: След взрив: Най-голямата руска петролна рафинерия работи с половин капацитет? (ВИДЕО)

Поне 3 цистерни горят в завод "Атлас"

Що се отнася до атаката с дронове в стратегическото предприятие "Атлас" в Ростовска област на Русия от тази сутрин, горят най-малко три цистерни с гориво - и то интензивно. Местният губернатор призна за пожар с пет часа и половина закъснение.

Пожарникарите се опитват да предотвратят експлозията и на други резервоари, твърди прокремълският Telegram канал Mash.

Още: Украински дронове се грижат производството на "Шахед" за Русия да не е гладко (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес