Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Армения задържа двама проруски пропагандисти и разгневи Москва

08 септември 2023, 09:29 часа • 6379 прочитания

Новини за нов фронт на напрежение между Армения и Русия - на 6 и 7 септември отряди на арменската Национална служба за сигурност арестуваха седем души в провинция Сюник по подозрение в незаконно притежание на оръжие. Сред задържаните са проруският блогър Мика Бадалян и журналистът от Sputnik Armenia Ашот Геворгян.

Кои са руските пропагандисти?

Sputnik Armenia пише, че Ашот Геворкян е отишъл в Сюник, за да подготви радиопредаване за живота в граничните райони на Армения.

За Бадалян пък е ясно, че е критикувал правителството в Ереван заради "антируската му политика".

Разследващият комитет на Армения съобщава, че е започнало разследване и че ще направи изявление по-късно, пише местната медия Hetq.

Още: НАТО не вижда целенасочена руска атака по Румъния

Валят обвинения от Москва

Руски източници обаче обвиняват арменските власти, че са задържали Бадалян в град Горис. Ръководителят на "Россотрудничество" Евгений Примаков твърди, че "неизвестни маскирани мъже" са "отвлекли" проруския блогър през нощта на 6 септември. Примаков отбелязва в "Телеграм", че предния ден е интервюирал Бадалян в рубрика на радио "Спутник" и че блогърът именно там е критикувал арменското правителство за действията спрямо Москва. Всичко това е поместено и в днешния анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Денков за агресора Русия в Черно море: На сила се отговаря със сила (ВИДЕО)

Напрежението между Армения и Русия се реже с нож

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова реагира на инцидента и го нарече "провокация", целяща допълнително разваляне на отношенията. Тя предположи, че зад всичко това стоял Западът.

Арестите на Бадалян и Геворгян се случват на фона на нарастващото напрежение между Армения и Русия, като Ереван за първи път започва да доставя хуманитарна помощ на Украйна, подготвя се за съвместни военни учения със САЩ, а арменският премиер Никол Пашинян публично поставя под въпрос историческата зависимост на Армения от Русия по отношение на гаранциите за сигурност.

Още: Русия се изтегля от Южен Кавказ: "Или не може, или не иска да охранява"

Пашинян пряко обвини руските власти, че миротворческата им мисия при Нагорни Карабах е претърпяла провал. Като посредници за мир между Армения и Азербайджан за спорната територия вече се намесиха Европейският съюз и САЩ. Арменският премиер каза дори, че руснаците "или не могат, или не искат" да охраняват Лачинския коридор - единствения сухоземен път между арменска територия и Нагорни Карабах.

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че Москва е поискала от Ереван обяснение относно вътрешнополитическо арменско решение, а именно – Армения да признае юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага. Арменското правителство, водено от Пашинян, вече е предложило официално на парламента да признае Римския статут. Това означава, че при приемане на документа, Путин може да бъде арестуван на територията на Армения.

Още: Познат сценарий на Кремъл: Какво стои зад доклада за "геноцида" в Карабах?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес