Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Армения отказа да участва в две военни учения под егидата на Русия

06 август 2024, 13:40 часа • 1232 прочитания

Армения няма да участва в ученията на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) в Новосибирск през август и в Киргизстан през септември.

През февруари 2024 г. министър-председателят Никол Пашинян заяви, че страната е замразила членството си в ОДКС - организация със седалище Москва, в която участват още Русия, Беларус, Киргизстан, Таджикистан, Казахстан.

Още: Руската армия си тръгна от Армения, пълзи село по село в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

Ереван опитва да се отцепи от руската орбита на влияние след провала на т.нар. "миротворци" в Нагорни Карабах, които не направиха нищо, когато Азербайджан влезе в сепаратисткия регион с етнически арменци и го превзе за един ден. Пашинян обвинява и беларуския диктатор Александър Лукашенко, че е действал заедно с Баку и против арменските интереси: Пашинян: Няма да стъпя в Беларус, докато на власт е Лукашенко.

Военните учения

Армения няма да участва в ученията на ОДКС в Киргизстан от 3 до 15 септември според секретариата на организацията. В Киргизстан ще се проведат колективни учения за бързо реагиране "Взаимодействие 2024", включващи разузнавателни учения "Търсене 2024" и технически учения "Ешелон 2024".

Още: САЩ побъркаха Русия - дават милиони за арменската полиция

Руската независима медия The Moscow Times изчисли, че това е четвъртият път, в който Армения отказва да участва в учения на ОДКС от есента на 2022 г. насам.

В ученията ще участват войски на Националната гвардия на Русия, Националната гвардия на Казахстан, Министерството на вътрешните работи на Беларус, Таджикистан, представители на специалните служби на държавите. Те ще отработят организиране на прикритие на противовъздушната отбрана, използване на сили и средства за радиоелектронна борба и др., съобщи Akipress.

Още: Русия пак скръцна със зъби на Армения: Не ставайте като Украйна

Според радио "Свободна Европа"/"Свобода" Ереван ще пропусне и ученията в руския сибирски град Новосибирск на 14 август - тридневна програма с кодово име "Кобалт-2024". В нея ще участват подразделения на специалните сили от държавите членки на ОДКС.

Организаторите не споменават Армения сред участниците в планираните учения в тренировъчния център "Росгвардия", чиято цел е да се подобри сътрудничеството между подразделенията на специалните сили на участващите държави.

Още: Евразийска система за сигурност: Русия преследва имперски интереси в Украйна, Молдова и Армения

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес