Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арест за плюене в кутия за дарения за руската армия. 13 г. затвор, защото пращаш пари на майка си в Украйна (ВИДЕО)

01 октомври 2024, 23:21 часа • 960 прочитания

Жител на село Първомайско в Крим е бил арестуван, защото се е изплюл в кутия за дарения за "специалната военна операция" (СВО) - гнусното име, което режимът на издирвания от Трибунала в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин налага за войната в Украйна.

Пьотр Скрипник се е изплюл в кутията за дарения, поставена в местен магазин. Окупационните руски власти твърдят, че Скрипник е използвал символите на "Десен сектор" като аватар в социални мрежи и приложения (т.е. внушение, че е нацист), а при обиск в дома му са открити "забранени материали".

Още: Критикуваш Путин, че не печели бързо в Украйна - отиваш в затвора

Тотално руско безумие

Междувременно, руски машинист, работещ в железниците в Амур, е бил осъден от местния съд - защото пратил пари на майка си в Украйна. 48-годишния машинист Остап Демчук, награден със значка "За безупречна работа в руските железници", е осъден и на първа инстанция, и от Върховния съд на Амурска област на 13 години строг режим и глоба от 400 000 рубли.

Демчук, който е роден близо до украинския град Лвов, беше задържан още през юни 2023 г. Според разследващите той е превеждал пари в чужбина, които след това са били използвани от украинската армия. В същото време той открито подкрепя колегите си, участващи в СВО, и дори получава сертификат от профсъюза за това, посочва руският опозиционен телеграм канал ASTRA (СНИМКИ).

Демчук твърди, че част от парите, които превел на майка си, тя е дарила на църквата и "дала няколко хиляди за зареждане на автомобили, които превозвали хуманитарна помощ из селото, купила няколко комплекта топли дрехи за бивши военни, които са били в психиатрична болница". Руските следователи обаче казват, че Демчук направил 15 трансфера "за закупуване на дронове-камикадзе, боеприпаси и военно оборудване от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ)".

През януари 2023 г. руските следователи се опитаха да обвинят Демчук в палежа на военен комисариат - той е разпитван в продължение на 7 часа, но вината му така и не е доказана.

Още: Официално: Взимат ти имуществото при "фейк" за руската армия, Путин подписа указа

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес