Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Англичанин оцеля след 160 ужилвания на оси

30 август 2024, 23:45 часа • 2025 прочитания

Наскоро рояк оси нахлува в дома на 57-годишния жител на английския град Брекън Андрю Пауъл. Насекомите нападнали от близкото поле, след като фермер обезпокоява гнездото им с комбайн.

Още: Как да премахнем гнездо на оси

Виждайки приближаващите насекоми, той се втурва към къщата и се заключва в банята. Но се оказва, че е попаднал в капан: осите го настигнали и под душа. Мъжът успял да защити лицето си, но получил около 15 ухапвания по тила и поне 150 по цялото тяло. Съсед отвел Пауъл в близката болница. От болката пострадалият изгубил съзнание по пътя. Лекарите му оказали първа помощ, без необходимите инжекции, въпреки че изходът от атаката можел да бъде и фатален, предава БГНЕС.

Още: Лесни начини да се отървете от оси и стършели в къщата и в имота

Впоследствие Пауъл бил хоспитализиран за няколко дни. По думите му той почти не е спал цяла седмица от постоянни болки. За разлика от пчелите, една оса може да ужили човек няколко пъти. 

Още: С какво се пръска гроздето против оси

При среща с рояк оси експертите съветват да не размахвате ръце и да не убивате осите, а колкото се може по-спокойно да напуснете мястото, където те са се събрали в ято. Причината е, че когато осите се почувстват застрашени, те отделят специален феромон, който привлича техните роднини. Следователно агресивното поведение може да влоши проблема.

Още: Как можем да запазим гроздето от досадните оси

Преди това в Молдова не можаха да спасят депутат, след като беше ухапан от оси. Юри Пасат преживя анафилактичен шок след няколко ужилвания от крилатите насекоми.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес