Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анджей Дуда: Русия е като див звяр, който трябва да бъде застрелян

23 юни 2023, 13:46 часа • 8524 прочитания

Полският президент Анджей Дуда заяви, че Русия трябва да бъде спряна в Украйна възможно най-скоро, тъй като ако това не стане, тя ще продължи да настъпва и ще се "нахвърли на Полша, балтийските страни, държавите от бившата зона на влияние на СССР".

Дуда сравни Русия с див звяр, който заплашва да изяде човека. "Ако див звяр изяжда човек, обикновено се казва, че той просто трябва да бъде проследен и застрелян, защото е свикнал да яде човешка плът. Същото е и с Русия", каза полският президент в интервю за телевизия "Еспресо".

Дуда подчерта, че ако Русия бъде оставена да погълне Украйна, след това тя ще навлезе на териториите на други държави заради империалистичната си политика. 

"Може би Западът не разбира това, но ние го знаем много добре", категоричен бе Дуда. Успешното и справедливо завършване на тази война, по думите му, е да се възстанови върховенството на международното право като Русия бъде изгонена от всички окупирани земи на Украйна.

ОЩЕ: Саакашвили: Всичко, което Путин прави през последните месеци, е подготовка за натискане на червения бутон 

В същото интервю Дуда заяви, че държавите, които с такава лекота предлагат Украйна да отстъпи териториите си на Русия, за да спре войната, да дадат от собствените си територии на Русия.

"Предлагам им да се откажат от техните територии. Какъв е проблемът? Щом сте готови да раздавате територии с такава лекота, давайте! Нека дадат своите. Нека Украйна си върне Донецк, Луганск и Крим, а някой друг да се откаже от свои територии вместо Украйна. Какъв е проблемът? Мисля, че Русия ще бъде щастлива, ако получи, например, едно парче от средиземноморското крайбрежие", каза Дуда.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес