Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американските войници, пристигащи в Полша, предизвикаха руското недоволство

12 януари 2017, 15:30 часа • 3388 прочитания

Американски войници и танкове в четвъртък започнаха да пристигат в Полша – част от едно от най-големите разполагания на американски военни сили в Европа от времето на Студената война, в което евентуално ще участват над 3000 военнослужещи.

Операцията на Пентагона предизвика неминуем гняв в Руската федерация, като властите в Кремъл я определиха като „заплаха“ на техния „праг“.

В рамките на мисия „Атлантическа решимост“ над 3000 американски войници и бронирана техника ще бъдат разположени в Полша и близките ѝ партньори в НАТО – България, Румъния, Унгария, Естония, Латвия и Литва на ротационен принцип, отбелязва агенция France Presse.

Досегашната администрация на президента на САЩ Барак Обама нареди разполагането на военната сила още през 2014 г. с цел да си върне доверието на западните съюзници след действията на Русия в Украйна.

Операцията обаче идва седмица преди встъпването в длъжност на новия американски държавен глава Доналд Тръмп, който предложи неговата републиканска администрация да се стреми към намаляване на напрежението с Москва. Контингент от американски военнослужещи влезе в Полша през граничен пункт с Германия в четвъртък, припомня "Фокус".

„Тази операция заплашва интересите ни и сигурността ни“, коментира говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков. „Това е още по-силно изразено, когато трета страна (САЩ) подсилва присъствието си на нашия праг в Европа“, добави той.

Руският заместник-министър на външните работи Алексей Мечков описа разполагането като „фактор, дестабилизиращ европейската сигурност“.

Actualno.com припомня, че на 6 януари в германското пристанище Бремерхавен започна разтоварване на въоръжения и оборудване за новата американска бригада, която ще се върти на ротационен принцип в седем страни членки на НАТО в Източна Европа.

Разполагането на бойната сила в Европа е част от така наречената операция Atlantic Resolve ("Атлантическа решимост"), която цели да се противопостави на "нарасналото безпокойство от руската военна активност". Освен това според организаторите на мащабната акция, тя ще бъде "гарант за мира и стабилността" в източноевропейския регион.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес