Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски анализ: Ерата на F-16 е към своя край. Защо?

19 юли 2024, 07:30 часа • 4005 прочитания

Първите изтребители F-16 вече са в Украйна - те са много по-модерни от самолетите от съветската епоха, използвани от Киев. Но F-16 е продукт на Студената война и му липсват стелт характеристиките (технология, която прави съответният апарат много труден за откриване с радар - бел. ред.), пише американското консервативно издание The National Interest.

Този самолет ще бъде полезен, ако се използва за защита на украинското въздушно пространство и потискане на противовъздушната отбрана на противника. Ефективността на F-16 в борбата за превъзходство в небето обаче намалява.

С развитието на военните технологии стелтът става все по-важен, липсата му ограничава способността на F-16 да бъде използван в бъдещи конфликти. Тези самолети обаче ще осигурят на Украйна временно предимство, укрепвайки нейния отбранителен потенциал във войната срещу Русия. Още: Проблемът с F-16 за Украйна напомня на кризата с танковете Abrams

Ерата на F-16

„Бойният сокол“, както наричат F-16, напоследък е в центъра на медийното внимание. И всичко това, защото решиха да доставят този изтребител от четвърто поколение на Украйна, отговаряйки на исканията на Володимир Зеленски, които се чуват още от началото на войната. Произведените в Америка F-16 несъмнено са по-модерни от съветските изтребители от Студената война, използвани от Киев.

Но F-16 също е самолет от Студената война, въпреки че малко хора забелязват този факт поради шума и вълнението, причинени от доставката на тези изтребители в Украйна.

Значението на стелта и F-16

Технологиите за противовъздушна отбрана и откриване на цели продължават да се подобряват, а стелтът се оказва все по-важен, дори жизненоважен. Днес, когато оборудването за откриване на обекти в небето става все по-ефективно и противовъздушните оръжия са още по-смъртоносни, самолет без способности за стелт просто не може да оцелее във въздушното пространство, контролирано от противника. Още: Белгия потвърди кога ще достави F-16 на Украйна

Установяването на собствен контрол над вражеското въздушно пространство без навлизане в него е изключително трудно. Следователно възможностите за използване на самолет без характеристики на стелт в съвременния бой са много ограничени.

Дори без да е стелт самолет, F-16 ще помогне на Украйна да защити небето си от атаки на руски изтребители. Нека разгледаме следната условна ситуация: Украинците са отблъснали руското настъпление, прогонили са руснаците от територията си и искат да преминат към завземане на руски територии. Още: F-16 за Украйна: Какво оръжие и кой изтребител ще противопостави Русия? (ВИДЕО)

След като украинците навлязат в контролираното от Русия въздушно пространство, възможностите на F-16 веднага ще намалеят значително, както и шансовете му за оцеляване. От друга страна, стелт самолет като F-35 или B-21, (последният още не е влязъл на въоръжение), ще оцелее и ще може да нанася удари в даден район.

F-16 обаче все още не е напълно остарял и може да бъде полезен при настъпление. Той е известен със способността си да потиска противовъздушната отбрана на противника и ще бъде търсен, когато е необходимо да се унищожат зенитно-ракетни системи на противника или да се наруши тяхната работа. И след като бъде постигнато превъзходство във въздуха, F-16 отново ще бъде полезен за въздушно патрулиране и бомбардировки, пише още The National Interest.

F-16 се е доказал в небето на Ирак и Афганистан, когато силите са неравностойни и врагът няма системи за противовъздушна отбрана или не е в състояние да представлява заплаха за американската авиация. Но дните, когато F-16 беше най-добрият изтребител, отминаха. Този самолет от четвърто поколение допълва по-модерните самолети като F-22 и F-35, осигурявайки евтина алтернатива на най-ценните системи на Америка. Но в конфликт с велика сила като Китай, F-16 изобщо ще „остане на пейката”. Още: F-16 срещу Су-35: Предстоящата война на изтребители в небето на Украйна (ВИДЕО)

В Украйна F-16 следва да бъде оборудван с нови способности, които ще му помогнат да отслаби предимството на Русия, да възпрепятства нейните настъпателни действия и да се държи във въздуха по-дълго време. F-16 няма да бъде вълшебна пръчка за Зеленски, но този американски самолет ще му осигури още малко допълнително време.

Автор: Харисън Кас

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес