Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АЕЦ "Запорожие" отново е обезточена, гориво остава за 10 дни

09 март 2023, 08:13 часа • 2593 прочитания
Реклама

Поради руски обстрел най-голямата атомна електроцентрала в Украйна" "Запорожие", е напълно обезточена и изцяло изключена от украинската енергийна система, съобщиха от държавната компания "Енергоатом".

Днес, 9 март, в 03:53 ч. в резултат на руски ракетни атаки е прекъсната последната линия на връзка между окупираната АЕЦ "Запорожие" и енергийната система на страната, се посочва в съобщението.

Това се случва за шести път откакто съоръжението е окупирано от руските сили. 5-ти и 6-ти енергоблок са приведени в студено състояние, а 18 дизелови генератора са включени за захранване на собствените нужди на АЕЦ, се уточнява оттам.

Тревожното е и друго - гориво за работата им остава за 10 дни. "Обратното броене започна", пише в съобщението на "Енергоатом".

ОЩЕ: Масирана руска ракетна атака срещу Украйна, има прекъсвания на електрозахранването

От Националната компания "Енергоатом" за пореден път обясниха, че със спирането на електрозахранването има риск от спиране и на охлаждането на ядрените отпадъци, което може да бъде осигурено единствено при наличие на енергоснабдяване. В противен случай помпите не могат да извършват работата си по охлаждането вследствие на което ще се повиши температурата в басейните, ще възникне изпарение и следователно - изхвърляне на радиоактивни вещества в околната среда. ОЩЕ: "Укренерго": АЕЦ "Чернобил" е обезточена. С какво е опасно това?

"Ако през това време (оставащите 10 дни със запаси от гориво - бел.ред.) е невъзможно да се поднови външното електрозахранване на атомната електроцентрала, може да възникне авария с радиационни последици за целия свят", алармират от "Енергоатом".

Те напомнят и че всички атомни електроцентрали, разположени на територията, контролирана от Украйна, са разтоварили капацитета си поради заплахата от ракетни атаки. "Към 6:30 ч. всички енергоблокове дават общо 4700 MW мощност на електроенергийната система. Поради окупацията на централата и намесата на представители на "Росатом" в нейната работа, възможностите на украинската страна да поддържа АЕЦ в безопасен режим са значително ограничени", добавят от компанията и молят за спешна реакция на международната общност.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес