Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аборт по време на война: Колко украинки прекъснаха бременността си през 2023?

01 юни 2024, 16:32 часа • 5157 прочитания

През 2023 г. украинските жени са направили малко повече от 45 хиляди аборта. Спрямо 2022 г. броят на абортите обаче намалял. Новината съобщава украинската информационна агенция УНИАН. 

Данните са на Opendatabot, като според тях миналата година абортите са били с 4% по-малко от 2022 г., когато са регистрирани 46,9 хиляди такива случая.

Повечето от тях са жени на възраст 20-34 години (64,3% от всички). 31,3% от прекъсванията на бременността са при жени над 34 години. Най-малко аборти са имали момичета на възраст 18-19 години (3,3%), 15-17 години (1%) и под 14 години (0,1%).

Отбелязва се, че статистиката взема предвид спонтанните прекъсвания на бременността (спонтанни аборти), законните аборти по медицински причини, които се извършват в държавни и частни лечебни заведения планирано по медицински причини или по желание на самата жена. ОЩЕ: "Казаха ми, че всички сме руснаци": Украинските деца са все по-изплашени от руското "превъзпитание" (СНИМКИ)

Абортът в Русия 

Руската православна църква по-рано предложи да се наказват омъжените руски жени за аборти, извършени без съгласието на съпрузите им, пише още УНИАН. Представител на Руската православна църква иска да се въведат наказателни санкции не само за „незаконни“ аборти, но и за рекламиране на аборти.

Междувременно потресените руски власти смятат за „порочна практика” жените първо да искат да получат образование, а след това да раждат. А руското министерство на здравеопазването разработи проект на заповед за контрол на циркулацията на лекарства за аборт. ОЩЕ: За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес