Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8000 руски войници под заплаха от обкръжение в Курска област (ВИДЕО)

15 септември 2024, 08:57 часа • 5705 прочитания

Изненада, изненада - около 8000 руски войници са заплашени от обкръжение в рамките на операция "Курск". Това твърди украинското елитно звено за използване на дронове във военни операции група "Хорн".

Още преди над едно денонощие стана ясно, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) атакуват на ново място в Курска област - по-на запад от района от около 1100-1200 кв. километра, който овладяха след нахлуването на 6 август, 2024 година. Сега ВСУ влезе в района на град Весело, подробности: Украйна е пробила на ново място в Курска област - говори за напредък и обкръжение на руснаци (ОБЗОР - ВИДЕО)

Украинската операция "Багратион"

Сега групата "Хорн" коментира, че с новата украинска атака няколко хиляди руски войници имат избор - или отстъпват, или са под заплаха от обкръжение и ще дадат много жертви, опитвайки се да удържат защитавания от тях район (при Весело), където ще се получи ситуация, в която ще бъдат хванати в клещи.

Явно е, че руската машина е много засегната от случващото се в Курск и хвърля големи ресурси в информационното пространство, за да убеди, че си е върнала няколко села. Но - изненада: "не си губете времето за руски психооперации и медии, които се продадоха на руснаците. Сега започваме нова операция и руснаците имат само два избора - да напуснат много повече територия или да влязат в обкръжение. Това е украинската операция "Багратион". Изборът зависи от тях: срам или смърт", добавя "Хорн" в официалния си канал в Телеграм, като уточнява, че това е "подарък" за Деня на украинските танкови войски: Операция "Курск": Руски контраатаки и украински отговор. Няколко сценария пред Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

Операция "Багратион" е една от най-големите в рамките на Втората световна война и практически основата на разгрома на Хитлеристка Германия. Резултатът - 300 000 убити германски войници, 250 000 ранени, 120 000 взети в плен. Червената армия губи около 180 000 войници, още над 578 000 са ранени.

Че нещата не стоят добре потвърждава и руският военно-пропаганден телеграм канал "Два майора", макар и да пише под формата на окуржаване: "Дълбочината на проникване на противника през границата варира от 3 до 5 км, водят се тежки боеве. Планът на противника е да настъпи към жп гара Глушково и самото населено място (от югозапад-запад) и да започне да оказва натиск в тила на нашите атакуващи войски в района на Суджа. Ситуацията е трудна, но каналите на врага напразно раздуват "преодоляването" за нов пробив - нашите части бяха готови за това развитие на събитията, макар и не до степента, в която самите войници на фронта биха искали".

Колегите на "Два майора" от "Рибар" използват още по-сух и лишен от емоции език в обзора си - имало над денонощие боеве в южните покрайнини на Весело, след като ВСУ минали през "загражденията" на границата, а превзетото село Нови път се използва от украинците като логистичен пункт.

Иначе тази нощ над Русия са свалени 29 дрона над общо 7 области съгласно данните на руското военно министерство. 15 от тях са били свалени над Брянска област, 5 - над Курска. Украинските ВВС съобщават за 10 свалени дрона клас "Шахед" от 14 изстреляни и 1 ракета Х-59, но още 2 "Искандер-М" са ударили цели в Одеска област.

Още: Украйна е дала на САЩ и Великобритания СПИСЪК с цели в Русия за западните оръжия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес